Kargo

İşte MNG’nin ilk A321 kargo uçağı

Uzun yıllardır Airbus A300 ve A330 tipi geniş gövdeli uçaklarla kargo taşıyan MNG Havayolları, ilk Airbus A321P2F tipi kargo uçağını teslim aldı. TC-MYA tescili verilen uçak, İstanbul Havalimanı’nda görüntülendi.

Singapur merkezli havacılık bakım ve modifikasyon merkezi ST Engineering ile Juniper Aviation tarafından gerçekleştirilen kargo çevrimi ile tamamlanan 15 yaşındaki uçağa, modifikasyon sonrasında A321P2F yani Passenger to Freighter (Yolcudan Kargoya) adı verildi.

Toplam 28 ton kargoyu hem kabin hem de gövde altındaki noktalarda taşıyabilecek uçak, orta ve kısa menzilli uçuşlarda düşük operasyon maliyeti sunuyor.

Erzurum aktarmalı geldi

Teslimat uçuşunda Singapur Changi Havalimanı’dan kalkan uçak, Hindistan’da Delhi’ye, oradan da Erzurum Havalimanı’na uçtu. A321P2F, 1 Temmuz’da İstanbul Havalimanı’na indi.

MNG Havayolları Genel Müdürü A. Sedat Özkazanç yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Mevcut geniş gövdeli filomuzu bu Airbus A321P2F dar gövdeli yük gemisiyle tamamlamaktan heyecan duyuyoruz. Yakın gelecekte filomuza bir A321P2F daha ekleyeceğiz. Böylelikle tüm Airbus’ın yolcudan kargoya çevrilen modelleri (A300-600, A330-300) ile birlikte seriyi tamamlamış olduk.

MNG Havayolları, artık hem dar gövdeli A321P2F hem de geniş gövdeli A330P2F platformlarından oluşan genişletilmiş bir Airbus kargo gemisi portföyünün avantajlarından yararlanacak” diye konuştu.

MNG Havayolları Genel Müdürü Sedat Özkazanç

Airbus A321P2F 28 ton kapasiteli

Yolcu uçakları, ekonomik kullanım ömürleri sırasında kargo modifikasyonu yapılarak hizmetlerini sürdürüyor. Bu konu ile ilgili bir süredir çalışmalarını devam ettiren Airbus, yolcu pazarının başarılı uçaklarından A320 ailesinin en büyüğü olan A321 serisi için kargo dönüşümü gerçekleştiriyor.

Bu modifikasyona sahip uçaklar yolcudan-kargoya A321P2F olarak adlandırılıyor. P harfi yolcuyu (passenger), F harfi de kargoyu (freighter) ifade ediyor.

Uçak modifikasyonda tüm kabini sökülerek kargo taşıyacak şekilde zemini değiştiriliyor. Sol öne de büyük yüklerin rahatlıkla yüklenmesi için kargo kapısı takılıyor. Uçak gövde içinin yanı sıra gövde altına da aldığı konteynerler yardımı ile kargo taşıyor.

A321P2F’lerin mensili 3 bin 500 kilometre. Halen Alman Lufthansa Havayolları A321P2F’leri, Frankfurt’tan Dublin, Manchester, İstanbul, Tel Aviv, Malta, Tunus ve Kahire hatlarında kullanıyor.

MNG Havayolları bir dönem pervaneli An26, Fokker F27 gibi turboprop pervaneli ve Boeing 737 uçakları ile kargo operasyonu gerçekleştirmiş ancak sonrasında tekrar geniş gövdede büyümesini sürdürmüştü.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu