Uçuş Emniyeti

Uçağın paraşütü açılmış ama yüksek gerilim hattına çarpmış

(Haberimiz gelişmeler üzerine saat 13:38’de güncellenmiştir)

Dün Bursa’da meydana gelen kazada, TC-UHY tescilli ultralight sınıfı hafif uçak. Ovaakça Doğal Gaz Çevrim Santrali yakınlarında düşmüştü. Kazayla ilgili farklı bir detay ortaya çıktı. Çekilen drone fotoğrafında uçağı acil durum paraşütünü açıldığı ve uçağın yüksek gerilim hattına çarparak yandığı görülüyor.

Kazada, Sakarya’nın Pamukova ilçesinde yer alan meydandan Bristell imalatı deneysel hafif sınıftaki (ultralight) tek motorlu uçakla Yunuseli Havacılık Kulübü Başkanı Hakan Köksal ile 22 yaşındaki Burcu Sağlam birlikte kalkış yapmıştı.

TC-UHY tescilli uçak, Köksal’a aitti. Havacılığı çok seven ve aynı zamanda iş adamı olan Köksal, uçuş planını Yunuseli Havaalanı’na gidecek şekilde doldurmuştu.

Parüşütü açıldı 

Bursa yakınlarına gelen uçak, Ovaakça Doğal Gaz Çevrim Santrali yakınlarında durum raporu verdi. Ancak bu sırada bir sorun yaşadı. 

Uçak hızla irtifa kaybederek gaz çevrim santrali yakınlarında bulunan yüksek gerilim hattına çarptı. Ardından da yanmaya başladı.

Drone fotoğrafında uçağın hemen yanında paraşüt olduğu dikkat çekti. Paraşütün pilot tarafından açıldığı mı yoksa çarpmanın etkisiyle gövdeden fırlayarak ayrıldığı konusu kaza-kırım uzmanlarının yapacağı inceleme sonrasında çıkacak.

Bu tür ultralight sınıfı uçaklar, motor durması, kontrol kaybı gibi durumlarda acil paraşüt sistemini kullanabiliyor. CAPS olarak adlandırılan bu sistem balistik olarak paraşütü açıyor ve uçağın kontrollü olarak inişi sağlanıyor.

Yatay stablize ayrı

Bir başka ilginç nokta ise enkazdan ayrı olarak gözüken yatay stablize. Uçakta yatay stablize irtifa alıp verilmesini sağlayan kumanda yüzeyi. Bu parça çarpma ile mi uçaktan ayrıldı yoksa havadayken mi bu durum meydana geldi sorunun cevabı kaza kırım uzmanlarının yapacağı inceleme ve hazırlayacağı rapor ile ortaya çıkacak.

Kaza kırım ekipleri inceleme yapacak

Kazayla ilgili olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı olarak görev yapan kaza kırım uzmanları Bursa’ya gelerek bu gün enkaz ile ilgili çalışmalar yapacak. İncelemenin ardından ön rapor hazırlanacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu