EğitimGenel HavacılıkTolga ÖzbekYazarlar

Aquila’nın 4 kişilik uçağı yıl sonunda uçacak

Bursa merkezli BPlas tarafından satın alınan Almanya mermezli Aquila Aviation tasarımı dört kişilik tek motorlu uçak A414, ilk uçuşunu yıl sonu gerçekleştirecek. Yeni nesil tasarımı ile yüksek verimliliğe sahip uçak, test ve sertifikasyonun ardından müşterilerine teslim edilmeye başlanacak.

Aquila şirketi tek motorlu eğitim uçağı pazarına 2000’li yılların başında girdi. Geliştirdiği A210 modeli ve sonrasında A211 modeli bugüne kadar 240’tan fazla uçak üretildi. Halen bu uçaklar ağırlıklı olarak uçuş okulları ve amatör havacılar tarafından kullanılıyor.

Rotax motoru, kompozit gövdesi ile düşük operasyon maliyetlerine sahip uçak için Aquila yeni bir tasarıma gitti. Gövde uzatılarak tasarım 4 kişilik hale getirildi.

2026’da sertifika alması hedefleniyor

Yıl sonunda yapılacak ilk uçuşun ardından uçak önce fabrika testlerine ardından da Avrupalı havacılık otoritesi EASA’nın testlerine girecek. Hedef, 2026’da tüm test sürecinin tamamlanması ve alınacak EASA CS-23 sertifikası ile teslimata başlanması.

Maksimum kalkış ağırlığı 1100 kg

A414’ün boş ağırlığı 690 kilogram olarak planlandı. Maksimum kalkış ağırlığı yani 4 yolcu, bagaj ve yakıt ile birlikte 1100 kg ulaşacak. 

Motor olarak A414’te Rotax imalatı 916i SC kullanılacak. Aquila, özellikle ABD pazarı veya farklı motor seçenekleri isteyenler için Continental CD-155 tipi motor alternatifi de sunacak.

Uçağın kokpitinde ise Garmin 3X aviyonik paket yer alacak. Garmin bu konuda atacağı farklı adımlarla pilotlara gelişmiş seçenek sunmayı hedefliyor.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu