Hava KuvvetleriSavunma

Akar: “Yunanistan’ın bu hareketi hüsranla sonlanır”

Ege’de NATO görevi sırasında Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 savaş uçaklarına Yunanistan’ın arka arkaya attığı radar kilidi sonrasında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar “Yunanistan tarihten ders almalı. Hüsranla sonuçlanacak yeni maceralardan kaçınmalı” dedi.

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar; beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan ile Akşehir’e anlamlı bir ziyaret gerçekleştirdi.

Millî Mücadele döneminde Atatürk’ün Büyük Taarruz hazırlıklarını sürdürdüğü Batı Cephesi Karargâhı olan Akşehir’de “Onur Günü Törenleri”ne katıldı. İlçe merkezinde gün boyu gerçekleştirilen birçok etkinliğe katılan Akar, seyahatine eşlik eden bir grup gazeteciye önemli açıklamalarda bulundu.

Akar’ın mesajlarından öne çıkan başlıklar şöyle:

YUNANİSTAN’A TEPKİ: BİLMEMELERİNE İMKAN YOK

Bize 2 Temmuz’da Amerikalılardan bu konuda talep geldi. Amerikalılar; ‘bizim bir NATO görevimiz var, tatbikat yapacağım. Bize yardımcı olur musunuz, bizi korur musunuz?’ diyor. Biz de ‘Yardımcı oluruz’ diyoruz. ‘Bize 4 tane F-16 verin, 1 HİK verin ve bir de tanker uçağı verin’ diyor. Ne zaman oluyor bu 2 Temmuz’da. NATO’nun çalışma usulleri var. NATO’nun çalışma usulleri çerçevesinde; bu üye ülkelere bildiriliyor. Ülkedeki Hava Kuvvetleri’ne bildiriliyor. İspanya’da NATO Hava Harekat Merkezi var, oraya bildiriliyor. Faaliyet ne zaman oldu, 22 Ağustos’ta. Peki faaliyet sırasında Yunanlılar ne yaptılar, o zamana kadar belirlenmiş olan uçuş rotasını değiştirdiler.

Biz diyoruz ki burası GASA dediğimiz “askersizlik statüsündeki adalar”. Rotayı mutlaka bu adaların üzerinden geçirmek istiyor. NATO’yu buraya sokmak istiyor yani Lozan’ı delmek istiyor. Bunun için son dakikada güzergahı değiştiriyorlar. Sonra da gelip uçaklarımıza 3 dakika veya 5 dakika süreyle radar kilidi atıyorlar. Neden bunu yaptın diye sorulduğunda da ‘Bunlar bize bu uçuşu bildirmediler. Kimliği belirsiz uçak olarak değerlendirdik’ diyorlar.

Aynı çalışma kapsamında 22 Ağustos’ta biz Amerikan uçaklarına eskortluk yaptık, önümüzdeki günlerde de Yunan uçakları aynı görevi yapacak. Dolayısıyla bizim uçaklarımızın gerçekleştirdiği o görevin bilinmemesi, duyulmaması, görülmemesi, oradaki 4 adet F-16’mızın ‘kimliği belirsiz uçak’ olmasının imkan ve ihtimali yok. Dolayısıyla; yalan, inkar, yalan, inkar…

“TACİZLERİ KARŞILIKSIZ BIRAKMIYORUZ”

24 Ağustos’ta da NATO’nun Nexus Ace eğitiminde görevli uçaklarımız vardı. Orada da gelip 5 dakika boyunca radar kilidi atmak suretiyle tacizde bulundular. Uçaklarımızın NATO görevinde olduğunun bilinmemesinin imkanı yok. NATO’da böyle bir şey olamaz. Uçuş görevleri aylar öncesinden yayımlanıyor, bir sürü kayıtlar tutuluyor, yazılar yazılıyor. Buna rağmen 22 Ağustos’ta ve 24 Ağustos’ta NATO görevi yapan uçaklarımıza radar kilidi atarak taciz yaptılar. 22 Ağustos’taki hadise olunca Mevlüt Bey ile görüştüm. ABD ve Yunan Büyükelçileri ile görüştüler. Biz kimseyi taciz etmiyoruz ama hiçbir tacizi de karşılıksız bırakmıyoruz. Bunu NATO’da da söyledik, her yerde de söylüyoruz. Eğer bir taciz varsa mutlaka cevap veriyoruz, ama biz taciz yapmıyoruz.

“BİZ HAKLIYIZ, GÜÇLÜYÜZ”

NATO Savunma Bakanları Toplantısı oluyor, her bakan sırayla söz alıyor. Biz burada kamuoyu önünde, basına verdiğimiz mülakatlarda söylediğimiz ne varsa bunları eksiksiz ve açık şekilde NATO toplantısında da söylüyoruz. Biz şuanda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde; kişilikli ve kimlikli bir politika uyguluyoruz. Ve çok ciddiyiz, bunun şakası yok. Biz diyoruz ki 3 bin adanız var, buna rağmen burnumuzun dibine kadar geliyorsunuz. 10 kilometre karelik Meis adası için 40 bin kilometre karelik deniz yetki alanı istiyorsunuz, adaları silahlandırıyorsunuz, hiç olmadık şekilde 6 mil kara suyu olmasına rağmen 10 mil hava sahası iddiasında bulunuyorsunuz. Burnumuzun dibine kadar gelmişsiniz ve bize yayılmacı diyorsunuz, insaf! Biz hiçbir toplantıdan kaçmıyoruz, hiç kimseyle görüşmekten kaçmıyoruz. Çünkü biz haklıyız, güçlüyüz. Argümanlarımız var. Yunanlıların argümanları yok. Ne diyecek Yunanlılar, nasıl izah edecekler 6-10 mil olayını?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu