Fuar

Haluk Görgün’den ‘Erken İhbar Radarı’ açıklaması

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, Indo Defence 2022 Fuarı kapsamında ASELSAN’ın faaliyetleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Indo Defence 2022 Fuarı’nda soruları yanıtlayan Prof. Dr. Haluk Görgün, ASELSAN’ın Endonezya’daki faaliyetleri ile bazı projelerde gelinen son aşama hakkında açıklamalarda bulundu. Görgün, Erken İhbar Radarı’nın Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilmek üzere olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Haluk Görgün tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Indo Defence’a sağlam bir katılım gösteriyoruz. Bölge aslında bizim için önemli bir bölge, biz böyle değerlendiriyoruz. ASELSAN olarak, Endonezya’ya ihracat yapan birkaç ülkeden birisiyiz.

Biz burada deniz sistemlerinden 8 adet SMASH verdik. Bunlardan 4 tanesini teslim ettik, 4 tanesi de şu anda teslim ediliyor. Denizaltılar için ZARGANA ve ZOKA ürünlerimizden verdik. Hava Kuvvetleri’nin kara araçlar için stabilize silah sistemlerimizde verdik. Burada yerel bir şirketle beraber telsizlerimiz üzerine teknoloji transferi için yapageldiğimiz anlaşmalar var. Bunları takip ediyoruz.

İHTAR da bizim bu pazarda olduğumuz ürünlerden bir tanesi. Yurt dışına verilen “001” numaralı ilk İHTAR’ı, Endonezya aldı. Hatta bu İHTAR’ın, buradaki savunma sanayii fuarı kapsamında da kullanımda olduğunu söyleyebilirim.”

Erken İhbar Radarı Teslim Aşamasında

Türk Silahlı Kuvvetleri için geliştirilen Erken İhbar Radarı’na değinen Prof. Dr. Haluk Görgün, “Teslim etmek üzereyiz, son testler yapılıyor. Ben de bizzat gördüm, inceledim. Güzel bir yerli ve milli, çok kullanılacak envantere de çok sayıda girecek bir radarımız olacak inşallah.” ifadelerini kullandı.

Erken İhbar Radarı Sistemi (EİRS)

EİRS, uzun menzilli erken ihbar amaçlı geliştirilen, AESA ve sayısal huzme oluşturma altyapısında anten mimarisine sahip, yeni nesil S-Bant bir radardır. EİRS hava soluyan hava hedeflerinin yanı sıra Balistik Füzelerin ve görünmezlik teknolojisine sahip/düşük RKA’lı (Stealth) hedeflerin (F-35, Su-57, F-22, B2) uzun menzilden tespit ve takibini sağlayan, AESA ve sayısal huzme oluşturma mimarisi ve çok kanal almaç yapısı sayesinde aynı anda birden fazla huzme oluşturma yeteneğine sahip bir radar sistemidir.

Sistem, özellikle balistik füze savunması için kritik olan, diğer EİRS’lerle veri füzyonu yapma ve hedef devretmek üzere iz bilgilerini aktarma özelliklerine sahiptir. Radarın operasyonel modlarını desteklemek amacıyla, uzun menzilli Mod 5 IFF sorgulayıcı, yüksek kazançlı bir IFF anteniyle entegre edilmiştir. EİRS’in sahip olduğu AESA mimarisi ve moduler tasarım yaklaşımı, düşük maliyetli bakım ve yüksek kullanıma hazır olma oranı kavramlarını desteklemektedir.

EİRS Projesi, Taşınabilir EİRS (TEİRS) ve Sabit EİRS (SEİRS) olmak üzere 2 konfigürasyona sahiptir. İlk aşamada dört adet Taşınabilir Erken İhbar Radarı Sistemi (TEİRS) tedarik edilecek olup, ilerleyen aşamalarda 18 adet Sabit Erken İhbar Radarı (SEİRS) siparişi verilecektir.

Operasyonel ve Taktik Özellikler:

  • Bant Tipi: S-Bant
  • 10 Ton Sınıfı Taktik Tekerlekli Araçlar ile Taşınabilme
  • C130/A400M ile Taşınabilme
  • 7/24 Çalışma
  • 30 Dakika Kurulum ve Toplanma Süresi
  • Rüzgar Enerji Santrallerinin Olumsuz Etkilerine Karşı Özel Algoritmalar

Tespit Edilebilecek Hedef Tipleri:

• Hava-Hava ve Hava-Yer Füzeleri
• Seyir Füzeleri
• Balistik Füzeler
• Anti-Radyasyon Silahları
• Düşük RKA’lı (Stealth) Uçaklar ve İHA’lar
• Helikopterler vb.

(SavunmaSanayiST)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu