Savunma

Northrop Grumman’dan Avustralya’ya MQ-4C teklifi

Pentagon’un sipariş iptalleri nedeniyle iki yıl boyunca MQ-4C Triton imalat hattının boş kalacak olması Northrop Grumman’ı harekete geçirdi. Şirket bu dönem için Avustralya’ya ek uzun menzilli İnsansız Hava Aracı teklif etti.

Amerikan Donanması, 2021’den sonra uzun yıllardır kullandığı Lockheed Martin imalatı EP-3E Aries II uçaklarını emekli edecek. Sinyal istihbaratı yapan bu uçakların yerine MQ-4C’ler alınacak. Ancak projenin 2022’ye ertelenmesi, Northrop Grumman’ın imalat hattının boş durmasına neden olacak.

Bu dönemdeki maliyetler artışlarını yeni müşteri bularak atlatmayı öngören Northrop Grumman, halen Avustralya ile MQ-4C satışı için görüşmeler yapıyor. Şirketin Avustralya Müdürü Chris Deeble, beş uçaklık teklif sunduklarını açıkladı.

Avustralya, 2013 yılından bu yana sistem ile ilgileniyor. Bölgede uzun süre havada kalabilen MQ-4C’lerin envantere girmeye başlayan P-8 Deniz Karakol Uçakları ile birlikte görev yapması planlanıyor. Avustralya’nın 2018’de onayladığı bütçe ile 8 adet MQ-4C alınacak. Northrop’un teklifi kabul edilirse envantere girecek MQ-4C sayısı 13’e çıkacak.

 

YÜKSEK İRTİFA İHA SİSTEMİ

Bir adet Rolls Royce imalatı AE3007 turbofan motora sahip İHA, saatte 575 kilometre hızla uçabiliyor. Menzili ise 15 bin 200 kilometre. Kanat açıklığı 39.9 metre olan MQ-4C, 56 bin feet yani 17 bin metre yükseklikten uçup 30 saat havada 

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu