Havayolları

A350’nin teslimatı bugüne kaldı

Türk Hava Yolları’nın dün teslim almayı planladığı Airbus A350-900 tipi ilk yolcu uçağı dün banka işlemlerinin gecikmesi nedeniyle İstanbul’a gelemedi.

Uçağın Fransa’da Toulouse kentinden saat 21.00’de kalkması ve Türkiye saati ile 23.00’te İstanbul Havalimanı’na inmesi planlanıyordu. TC-LGA tescili taşıyan uçak, bugün öğleden sonra havalanarak İstanbul’a gelmesi hedefleniyor.

Fabrika çıkışlı veya kiralanan uçakların teslimatından önce havayolu şirketi, finansal kiralama veya imalatçı arasında bazı ödemelerin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu ödemeler de genellikle öğleden sonra mesai saatinin bitmesine yakın yapılıyor. Ancak ödemelerde yaşanacak teknik bir aksaklıkla uçak teslimatı da gecikebiliyor. 

25 KESİN 5 OPSİYON 30 SİPARİŞ

Türkiye’nin bayrak taşıyıcısı Türk Hava Yolları, toplamda 25’i kesin, 5’i de opsiyon toplam 30 adet sipariş verdiği A350-900, THY filosunun en uzun menzilli yolcu uçağı olacak. Hali hazırda 179 uçaklık (yolcu ve kargo) Airbus filosuna sahip olan Türk Hava Yolları, filosundaki 66 adet A330 modeli ile dünyada bu uçak tipinin en büyük operatörü. 

Filoya katılacak olan yeni A350’ler ile havayolu, A330 ve A350XWB Aileleri arasındaki eşsiz ortak kullanım yeteneği sayesinde operasyonel esneklik ve daha düşük işletme maliyetleri gibi avantajlardan yararlanacak.

329 KOLTUKLU

Türk Hava Yolları’nın A350-900 uçağı, modern ve konforlu, 32 adet Business ve 297 adet Comfort Economy olmak üzere 329 koltuklu iki sınıf kabin düzenine sahiptir. Buna ek olarak uçak, uzun mesafeli uçuşlarda daha keyifli bir yolcu deneyimi için HD ekranlar ve Wi-Fi bağlantısı sunan en yeni nesil uçak içi eğlence sistemi ile donatılmıştır. 

A350 XWB, en yeni aerodinamik tasarıma, karbon fiber gövde ve kanatlara ve yeni nesil yakıt tasarruflu Rolls-Royce motorlara sahiptir. Bu son teknolojiler birlikte, yakıt ve emisyon tüketiminde yüzde 25’lik bir azalma ile rakipsiz bir verimlilik sunuyor. A350 XWB kabini, çift koridorlu uçak sınıfının en sessizidir; yolculara ve mürettebata en konforlu uçuş deneyimini sunan en modern uçak içi ürünlere sahiptir.

Eylül 2020 sonunda A350 XWB Ailesi, dünya çapında 50 müşteriden 930 adet kesin sipariş almıştır.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu