Savunma

TUSAŞ MMU’da dijital ikiz teknolojisi kullanıyor

Türkiye’nin en önemli havacılık projesi olan Milli Muharip Uçak (MMU) için tasarımda dijital ikiz teknolojisi olan 3DExperience teknolojisi kullanılıyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin (TUSAŞ), 18 Mart 2023’te hangardan çıkaracağı MMU için 3DExperience, tasarım sürecini hızlandırırken daha az hata yapılarak mükemmel ürüne ulaşılması hedefleniyor. TUSAŞ’ın bu çalışmada uluslararası ortağı Fransız Dassault Systèmes, yerli ortağı da HAVELSAN.

TUSAŞ Genel Müdür Temel Kotil, MMU’nun dijital ikiz teknolojisi 3DExperience’ın önemine dikkat çekerek “Milli Muharip Uçağımızı dijital ikiz teknolojisi 3DExperience ile dijital ortamda tasarlayıp büyütüyoruz. Mühendislik süreçlerimizde en yeni teknolojileri kullanıyoruz. Hedeflerimizi gerçekleştirmek için yolumuz teknolojik inovasyon”  dedi.

ALT YAPI DASSAULT SYSTEMS’DAN

Çalışmalarda 3DExperience konusunda TUSAŞ, Fransız Dassault Systèmes ile ortak çalışıyor. Dünyanın en 3DExperience şirketi olan Dassault Systèmes, havacılık ve uzay sektörünün devlerine bu konuda destek veriyor.

YENİ NESİL MÜHENDİSLİK

Yeni nesil endüstriyel tasarımda, sadece havacılık sektörü değil, tüm alanlarda dijital mühendislik yapılıyor. Örneğin 4 yıllık bir tasarım sürecini aylara indirebiliyor. Tüm testler, dijital ortamda gerçekleştiriliyor. 

Örneğin, bir uçağın 8 bin saatlik uçuş ömrü, dijital olarak çok kısa sürede test edilebiliyor. Tasarım süreci hızlandırılıyor. Projelerin maliyet etkin hayata geçmesine imkan tanınıyor.

MMU BU KONUDA BİR İLK

Türkiye’nin Milli Muharip Uçak konusunda hızlı hareket etmesi açısından dijital ikiz projesi önem taşıyor. Havacılık açısından bir ilke sahip olarak HAVELSAN önemli bir çalışmayı harekete geçiriyor.  Çalışmaların halogram olarak ilk sunumu ise İDEF 2021 Fuarı’nda sergilendi. Çalışmaları, HAVELSAN Milli Muharip Uçak direktörü Mehmet Altun, Tolga Özbek’e anlattı:

 

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu