Genel Havacılık

Dassault, Falcon 6X soğuk hava testini tamamladı

Dassault Havacılık ve Pratt & Whitney Canada’dan pilotlar, mühendisler ve teknisyenlerden oluşan bir ekip, Kanada’nın en kuzeyindeki bir tundra kasabası olan Iqaluit’te Falcon 6X’in soğuk hava testlerini tamamladı.

Dassault Havacılık sivil hava taşıtlarından sorumlu başkan yardımcısı Carlos Brana, uçağın PW812D motorlarının, sistemlerinin ve düşük sıcaklıkta bakımının test edilmesi sırasında oradaki sıcaklıkların – 37 derece santigrata kadar düştüğünü söyleyerek, “Uçak, bir uçağın en zorlu iklim koşullarında maruz kalabileceği aşırı sıcaklıklarda kusursuz çalıştı.” dedi.

Ekip, bu en son testi, sıcaklıkların -25 dereceye kadar düştüğü Aralık ayında Iqaluit’te bir dizi soğuk hava testinin ardından Şubat ayının sonunda gerçekleştirdi. 6X’in Şubat ayındaki yer testleri, uçağın üç gece boyunca soğukta bekletilmesinin (cold soaking) yanı sıra sabahları çeşitli çalıştırma işlemlerine tabi tutulmasını içeriyordu.

Motor zemin çalışmaları ve yüksek hızlı taksi testleri de zemin testinin bir parçasıydı. 6X, 10 bin feet’lik bir bekleme paterninde iken, buzlanmayı önleme ve kullanım özellikleri ile yakıt dengesi ve hidrolik sıvı sıcaklıklarının kontrollerini takiben bir test uçuşu yapıldı.

Toplamda, 6X uçuş testi filosu 50 saatlik soğuk testlerin yanı sıra 220’den fazla uçuş ve 650 uçuş saatini tamamladı. Geniş kabinli, çift motorlu jet sertifikasının bu yıl içinde verilmesi bekleniyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu