Savunma

Bakan Akar’dan Kazakistan, Azerbaycan ve Afganistan değerlendirmesi

Ankara’da medya temsilcileri ile bir araya gelen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, gündem sorularını yanıtladı. Soruların önemli bölümü de dış ilişkiler ve yaşanan askeri gelişmeler hakkındaydı.

Kazakistan ile ilgili gelişmeler hakkında Bakan Akar şunları söyledi:

“Dostumuz Kazakistan ile tarihî, kültürel ilişkilerimiz; askerî eğitim iş birliği dâhil olumlu münasebetlerimiz var. Çalışmalarımız devam ediyor. Son gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Kazakistan bizim önemli bir müttefikimiz. Bir an önce Kazakistan’a huzurun gelmesi, nizamın hâkim olması isteğimiz. Bizim inancımız Kazakistan, oradaki kardeşlerimiz kendi imkân ve kabiliyetleriyle oradaki bütün zorlukları aşacaktır. Biz Kazakistan’ın her zaman olduğu gibi bugün de yanındayız. Sayın Cumhurbaşkanımız her türlü bilgi ve tecrübe paylaşımına hazırız şeklinde açıklamada bulundu. Bu bizim için talimattır. Herhangi bir talep geldiğinde, istek olduğunda, bize emir, talimat verildiğinde biz de Kazakistanlı kardeşlerimize her türlü yardımı yapmaya, elimizden gelen desteği sağlamaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz.”

AZERBAYCAN BİZİM CAN KARDEŞİMİZ

Azerbaycan’daki gelişmelere değinen Millî Savunma Bakanı Akar, “Azerbaycan bizim can kardeşimiz. İki devlet, tek devlet noktasından hareketle Azerbaycan’ın haklı davalarında onlarla beraberiz.” ifadesini kullandı.

Bunun ötesinde amaçlarının bütün Kafkasya’da kalıcı bir barışın olması ve istikrarın sağlanması olduğunu dile getiren Bakan Akar, “Sayın Aliyev ve Sayın Cumhurbaşkanımızın birlikte Ermenistan’a uzattıkları barış elinin bizim dileğimiz, temennimiz Ermenistan tarafından anlaşılması ve tutulması. Bu fırsattan istifade edilmesi. Sadece mesele Azerbaycan-Ermenistan değil, tüm bölgede, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Türkiye, Rusya, İran bir bütün hâlinde oranın bir istikrar adası hâline gelmesi.” diye konuştu.

Azerbaycan ile ortak askerî çalışmaların sürdüğünü belirten Bakan Akar, ateşkesin kontrolü için Ruslarla beraber 30 Ocak’tan bu yana ortak merkez kurulduğunu hatırlattı. Bakan Akar, orada ateşkes ihlallerinin kontrol edildiğini belirtirken, “Olaya iyimser bakıyoruz. Gittikçe ateşkes ihlalleri azalıyor. İstikrar böyle daha kapsamlı hâle geliyor. Dileğimiz temennimiz bu, önümüzdeki günlerde çok daha istikrarlı bir durum ortaya çıkacak diye düşünüyoruz. Buradaki çalışmaların Türk-Rus iş birliğinin başarılı olduğunu, ateşkesin devamlılığına katkı sağladığımızı görüyoruz.” dedi.

Mayın ve el yapımı patlayıcıların temizlenmesi noktasında Azerbaycan askeri ile birlikte çalıştıklarını aktaran Bakan Akar, buradaki barışın kalıcı hâle dönüşmesinin hem Hazar’da hem Karadeniz’de olumlu etkilerinin olacağını söyledi.

Türk Deniz Kuvvetleri’nin Gabya sınıfı olarak tanımladığı fırkateynlerde hava savunma silahı olarak SM-1 füzeleri kullanılıyor.

LİBYA’DAKİ GELİŞMELER

Libya’daki gelişmelere değinen Bakan Hulusi Akar, bölgenin uzak gibi görünmesine rağmen Türkiye’nin Libya ile 500 yıllık geçmişi, ortak tarihi olduğunu hatırlattı.

2019’un sonlarına doğru Trablus’un düşmek üzere olduğu zaman Libya’da meşru hükümet tarafından 5 ülkeye artı bir de NATO’ya mektup yazıldığını hatırlatan Bakan Akar, Serrac tarafından yazılan mektuba olumlu bir tek yanıtın Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan tarafından geldiğini belirtti.

Libya’daki askerî eğitim iş birliği ve yardımlaşma konusunda çalışmaların devam ettiğini aktaran Bakan Akar, seçim olmasa bile bu noktaya gelmenin dahi büyük bir kazanım olduğunu söyledi.

Bunun da Türkiye’nin destekleri ile olduğunun altını çizen Bakan Akar, “Bundan sonra da bizim temennimiz bir an önce çerçevenin çizilmesi ve seçimlerin yapılması. Birlik beraberlik içinde tek vatan olarak, Libya’nın mutlu yaşaması. ‘Libya, Libyalılarındır’ diyoruz bunun için elimizden geleni yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Türk askeri Libya’da kesinlikle yabancı güç değildir. Kimse yokken bizim orada olduğumuzun bilincinde oradaki Libyalı arkadaşlarımız.” diye konuştu.

Bakan Akar, Libya’daki Türk askerinin verdiği eğitim başta olmak üzere yaptığı askerî faaliyetlerden de bahsetti.

AFGANİSTAN KONUSU

Afganistan’daki gelişmelere de değinen Bakan Hulusi Akar, Türkiye’nin başından beri Afgan halkının rahatı, huzuru ve güvenliği için yapılması gerekenler konusunda destek verdiğini aktardı.

İlk günden itibaren bugüne kadar 20 binden fazla TSK personelinin Afganistan’da görev yaptığını bildiren Bakan Akar, son 6 yılda da Uluslararası Hamit Karzai Havalimanının işletilmesinde görev aldıklarını hatırlattı.

Hızlı ve ani değişen şartlara rağmen en son dakikaya kadar kalmak suretiyle hiçbir şekilde görevlerini bırakmadıklarını belirten Bakan Akar, şartların görev yapılamayacak noktaya gelmesinin ardından da 48 saatten az bir süre içinde Mehmetçiği tahliye ettiklerini söyledi.

Türk askerinin tarihine yakışır şekilde yöre halkın gönlünü kazanarak dünya barışına hizmet etmenin gurur içinde evine döndüğünü belirten Bakan Akar, “Şu anda Afganistan’da Kabil Havaalanının ve onun dışında 4 havalimanı daha var, onların işletilmesi konusunda teknik yardım konusunda, neler yapılabilir konusunu Katar ile müştereken çalışmak suretiyle ilişkimizi sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde bunun adı konulacak. Bir mutabakat metni imzalandıktan sonra oradaki çalışmalarımız devam edecek.” diye konuştu.

Havaalanlarının hayati önem taşıdığına dikkati çeken Bakan Akar, havaalanlarının açık olması için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini, göstermeye devam ettiklerini söyledi.

Yunanistan’la Akdeniz ve Kıbrıs’ta sorunlar olduğunu hatırlatan Bakan Hulusi Akar, bu sorunları barışçıl yöntemlerle ve diyalogla çözmek istediklerini söyledi.

Türkiye’nin burada yayılmacı gibi gösterilmeye çalışıldığını aktaran ve bunu bir paradoks olarak niteleyen Bakan Hulusi Akar, “Yemiyorlar içmiyorlar her gün bir şey söylüyorlar. Gerçekleri göstereceğiz. Biz güçlüyüz çünkü haklıyız.” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu