Havalimanları

Türkiye ve Rusya’nın havalimanı liderliğini Tolga Özbek anlattı

Salgının en büyük zarar verdiği sektörlerin başında havacılık geliyor. Uçuş sayısı, kapasite kullanımı üçte bire kadar düştü. Bu kötü ortamda dikkat çekici olgu ise Avrupa’da en fazla uçuşun Türkiye’de ve Rusya’da yapılıyor oluşu.

Havacılık alanında yayın yapan Anker Report’un Editörü Ralph Anker, Türkiye’den İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı’nı, Rusya’da ise Moskova’dan iki havalimanının ilk 5 içinde yer almasının dikkat çekici olduğunu belirtiyor. 

Anker Raporu’nda, geçmişte Londra Heathrow, Paris Charles de Gaulle, Amsterdam Schiphol ve Frankfurt Havalimanları’nın ilk sıralarda yer aldığını ifade ederken, “2020 yılının nisan ve aralık ayları arasında 400’den fazla havalimanındaki yolcu istatistiğine bakıldığında bu konuda yeni lider ülkeler Türkiye ve Rusya” dedi.

İstanbul’un yeni havalimanı trafik yoğunluğunun yüzde 69’unu kaybetse de rakiplerinin yine de açık ara önünde. Arkasından da Sabiha Gökçen Havalimanı geliyor. Avrupa’daki tüm havalimanları içinde üçüncü sırada Antalya Havalimanı yer alıyor.

 

Sonraki sırayı Moskova’dan Sheremetyevo, Domodedovo ve Vnukovo Havalimanları amıyor. Londra Heathrow yedinci sırada bulunuyor. Arkasından da Paris ve Amsterdam geliyor. Frankfurt 12., Madrid 14. ve Atina 15. sırada yer alıyor.

“ERKEN ALINAN ÖNLEMLER BAŞARILI OLDU”

Konuyla ilgili olarak TRT World’ün sorularını yanıtlayan Tolga Özbek, “Koronavirüs salgını ile ilgili Türkiye’de ilk önlem alan yerlerin başında havalimanları geldi. Ulaştırma Bakanlığı, DHMİ, SHGM tarafından alınan kararlar, Türk Hava Yolları ve Pegasus gibi şirketlerin tekrar uçuş yapabilmek için çabaları çok sayıda ülkeyi ve şehri birbirine bağladı. Bu operasyon yeni kurallarla yapıldı. Böylelikle  havalimanları krizi en az zararla atlatmaya çalıştı” dedi.

“Avrupa Birliğinde bir çok ülkenin sınırı kapalı. Örneğin İngiltere’den doğrudan ABD uçuşları yapılamadığı için bir çok yolcu Türkiye’ye geliyor. Buradan ABD’ye uçuyor. THY’nin ABD uçaklarında yüksek doluluk oranı dikkat çekiyor”

DUTY FREE SATIŞLARINDA ARTIŞ

İnsanların bir şekilde yaptıkları dış hat uçuşlarında ise yüksek duty free harcamaları mevcut. Tolga Özbek “Örneğin İstanbul Havalimanı’nda Unifree ortalamalarında sepet başı 105 Euro’luk harcama miktarı, 165 Euro’ya çıkmış durumda. Bunun iki nedeni var. Insanlar alışveriş yapmaya aç ve daha yüksek gelire sahip tabaka dış hat uçuşları yapıyor” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu