Fuar

Malezya’da LIMA 2023 Fuarı’na yoğun Türk şirketi ilgisi

Türk Savunma Sanayii’nin Güneydoğu Asya’da en önemli iş birliği yaptığı ülkelerin başında gelen Malezya için 28-31 Mayıs tarihleri arasında LIMA 2023 Fuarı gerçekleştiriliyor.

Fuara Türk Savunma Sanayii’nin öncü şirketleri, Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) liderliğinde Aksa Motorlu Araçlar, ASELSAN, ASFAT, DESAN, DEARSAN, HAVELSAN, Koç Savunma, Meteksan, Milsoft, MKE, Roketsan, Sarsılmaz, STM, TAİŞ, TUSAŞ ve TEI katılıyor.

1996’dan bu yana milli katılım sağlayan Türk şirketleri, fuarda yeni anlaşmalara imza atılması bekleniyor. Malezya Kralı ve Başbakanının geçtiğimiz aylarda arka arkaya Türkiye ziyareti ve savunma şirketleri ile yapılan yakın temaslar bu konuda önemli bir ip ucu oluşturuyor.

Malezya’nın önemli yeri

Malezya, Türkiye’nin savunma sanayisinde iş birliği içinde olduğu Güneydoğu Asya’daki önemli ve stratejik müttefikler arasında yer alıyor.

Malezya kralı ve başbakanının ziyaretlerinden önce de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Maleyaya giderek savunma sanayisinde faaliyet gösteren firmalar arasında ikili iş birliğini tesis eden 14 mutabakat muhtırası imzalanmıştı.

FNSS’in ihracat başarısı

Türkiye, Malezya’ya bugüne kadar birçok zırhlı araç ihraç etti. FNSS tesislerinde üretimi yapılan zırhlı araçların gövde ve parça montajları DEFTECH tesislerinde imal edilip Malezya ordusuna veriliyor. Bu iş birliği kapsamında DEFTECH’te üretimler devam ediyor.

Nurol Makina tarafından yakın zamanda 4×4 zırhlı araç sözleşmesi imzalanmıştı. Yonca-Onuk’un ürettiği MRTP 16 botları Malezya envanterinde yer alıyor. ASELSAN’ın uzaktan kumandalı stabilize silah sistemleri, Malezya Sahil Güvenlik botlarına entegre ediliyor.

İHA sistemleri

Halen TUSAŞ, Malezya’daki ihaleleri yakından takip ediyor. HÜRJET ile teklif verilen eğitim uçağı projesinin Güney Kore tarafından kazanılması üzerine TUSAŞ ANKA ihracatına odaklanmıştı. Malezya ANKA’yı en iyi teklif olarak kabul etmişti.

TUSAŞ aynı zamanda Gökbey helikopteri için de Malezya ile görüşmeler gerçekleştiriyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu