İstanbul Havalimanı yolcu garantisini geçti, ek 39 milyon Euro’yu DHMİ’ye ödedi
Salgın döneminde Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), havalimanı işletmecilerine destek amacıyla Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile alınan kiralarda ertelemeye gitmişti. Bugün İstanbul Havalimanı’nda düzenlenen yıl değerlendirmesi toplantısında İGA’nın CEO Vekili Selahattin Bilgen’e son dönemde sosyal medyada en çok tartışılan konulardan birini sordum.
Bir kaç ay öncesine kadar mali işlerin başında olan Bilgen, geçen yıl DHMİ’ye 578 milyon Euro ödediklerini söyledi.
Devlet garantisini aştılar
Bilgen sözlerine şöyle devam etti:
“2019 ve 2023, devlet yolcu garantisini aştığımı yıllar oldu. Arada biliyorsunuz salgın dönemi var. Örneğin geçen yıl DHMİ’ye 578 milyon Euro’luk ödeme yaptık. Bu miktarın 39 milyon Euro’luk kısmı devletin havalimanı için verdiği yolcu garantisini aştığımız için ödendi”
İGA, 2024 için yaklaşık yüde 13’lük büyüme öngörüyor. 2023’te 76 milyon yolcuya ev sahipliği yaptı. 2024 için hedef 85 milyon yolcu. Bu yolcuları yaklaşık 531 bin uçak getirecek. Bilgen, yüde 13’lük büyümeyi oldukça agresif buluyor.
Yabancı ortak olur mu
Bugün Sabiha Gökçen Havalimanı’na (En son Malezyalı MAHB’ye yüzde 50 ile Türk IC Grubu geldi) TAV Havalimanlarına kadar (TAV’da en fazla hisseye Fransız ADP sahip), Dalaman’a kadar bir çok terminal ve havalimanı işletme operasyonunda yabancılar hakim. Hatta Fransızların kontrol ettiği TAV ile Alman Fraport Antalya Havalimanı’nı işletiyor.
“İGA için yabancı ortaklık gündemde mi” sorusuna CEO Vekili Selahattin Bilgen “Bu tür talepler yönetim kurulumuza geliyor ancak geri çevriliyor” yanıtını verdi.