Deniz Kuvvetleri

ORKA torpido için imzalar atıldı

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı öncülüğünde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın hafif sınıf torpido ihtiyacını karşılamak için “324 mm Torpido Geliştirilmesi Projesi” başlatıldı. ROKETSAN ana yükleniciliğinde geliştirilecek ORKA ile bu alandaki dışa bağımlılık sona erecek.

2020 yılında salgına rağmen çalışmalarını ara vermeden sürdüren Türk savunma sanayiinden, yılın son günlerinde yerli ve milli bir projeye daha başlamanın müjdesi geldi. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) öncülüğünde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın hafif sınıf torpido ihtiyacını karşılamak için “324 mm Torpido Geliştirilmesi (ORKA) Projesi” başlatıldı. SSB’de düzenlenen protokol imza törenine Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Milli Savunma Bakanlığı, SSB, ROKETSAN ve ASELSAN temsilcileri katıldı.

HEM SUÜSTÜ HEM DE HAVA ARAÇLARI ATABİLECEK

Projeyle, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının envanterinde bulunan ve envanterine alınabilecek su üstü platformlar ile deniz hava araçlarından denizaltılara karşı kullanılacak ORKA torpido silah sistemi yerli ve milli olarak geliştirilecek. Hassas güdüm, navigasyon, gelişmiş arama ve hücum kabiliyetlerine sahip olacak ORKA, aldatma ve karıştırmaya karşı direnciyle hedef üstünde yüksek etkinlik sağlayacak.

ROKETSAN’ın önümüzdeki yıl teslim edilmesi hedeflenen AKYA Ağır Sınıf Torpido Projesinde edindiği tecrübe ORKA Projesine de aktarılacak. ORKA Projesinde ise ana yüklenici ROKETSAN’ın yanı sıra ASELSAN da ana alt yüklenici olarak yer alacak. ORKA, Mavi Vatan’ın korunmasında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gücüne milli bir unsur olarak güç katacak.

“İKİ MİSLİ ÇALIŞACAĞIZ”

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Sayın Cumhurbaşkanımızın savunma sanayiinde iki misli daha hızlı çalışacağız sözünü esas alarak çalışmalarımızı hızlandırıyoruz. Artık durmak zamanı değil, geçen her gün değerli. Güvenlik güçlerimizin bir ihtiyacı olduğunda onu dışarıdan almak yerine, bizim kendimizin temin etmesi gerekiyor. Onun için her projede olduğu gibi, bunda da projeyi yürütecek firmalarımız süreyi hızlandıracaklardır. ORKA, bizi bu alanda dışarı bağımlı olmaktan da kurtaracaktır. Projede çalışacak bütün ekibe muvaffakiyetler diliyor, gayretlerinin artarak devam etmesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

AMERİKAN RAYTHEON’UN MK54 TORPİDOLARININ YERİNİ ALACAK

ORKA Projesi’nin 1’inci fazında; aktif arayıcı başlığa, gelişmiş güdüm algoritmalarına ve azami sürate sahip nihai talim torpidosu prototipinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülmektedir. ORKA Projesi’nin 2’nci fazında ise harp başlığı ile hedefi imha kabiliyetine sahip harp torpidosu prototipinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, ORKA Hafif Torpido’nun muadili olarak halihazırda ABD’li Raytheon üretimi Mk54 Hafif Torpidosunu kullanmakta.

ORKA Hafif Torpido’nun devamı niteliğinde olan AKYA Ağır Sınıf Torpido’su da yine milli ve azami oranda yerli imkanlarla geliştirilmektedir. AKYA ise Mk46 ve DM2A4 gibi envanterdeki ithal ağır sınıf torpidoların yerini alacaktır.

 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Haber çok sevindirici ama bu silah yüz seneden fazladır var, elbet devamlı geliştirilerek. Rusların antikavitasyon
    torpidosu Shkval suyun içinde giderken suya dokunmuyor neredeyse ve sürati inanılmaz. Bu da hedefe hemen hiç reaksiyon zamanı bırakmıyor. Tank ve tanksavar silahlarında olduğu gibi burada da karşı ve karşı karşı tedbirler
    hiç ara vermeden yarışıyorlar. Tel güdümlülerin menzili diğer parametrelerle beraber batarya gücü ve tel bobinin
    uzunluğu ile sınırlı. Yani bunu atanın roket veya hava platformlarına göre hedefe daha yakın olmasını gerektiriyor
    ki bu çok önemli. Demem o ki torpidoları geliştirirken bunu tamamlayan silahlar da unutulmasın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu