HavalimanlarıTolga Özbek

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yeni dönem… Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı

Uzun süredir değişikliğin beklendiği Sabiha Gökçen Havalimanı ile ilgili önemli açıklama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. 14 yıldır inşaatı devam eden ikinci pistin mayıs ayında bitirileceğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni terminal için de ihale sinyallerini verdi.

Sabiha Gökçen Havalimanı, özellikle İstanbul Havalimanı’nın açılışından sonra marka bilinirliğinde ‘şehrin havalimanı’ konseptini öne çıkarmaya başladı. Pegasus, SunExpress destekli AnadoluJet operasyonu ile büyüyen havalimanına daha sonra hem bölgesel düşük maliyetli havayollarının hem de slot alamayan büyük şirketlerin de gelmeye başlamasıyla Sabiha Gökçen Havalimanı hava trafiği açısından sınırlarını zorlamaya başladı.

İkinci pistte hedef Mayıs 2023

Yoğun trafik nedeniyle ana pistinde inşaatın eksik olmadığı havalimanı için trafiği artıracak paralel pist inşaatı ise uzun yıllardır bitirilemedi. Halen inşaatın 14’üncü yılına girilirken müjde Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldi. Yapılan açıklamaya göre normalde gelecek yıl sonunda açılması planlanan pistin Mayıs 2023’te açılacağı müjdesini veren Erdoğan, gündeme terminal de getirdi.

Yeni terminal

İkinci pist kağıt üzerinde havalimanının kapasitesini iki kat artıracak. Bunun için de muhtemel kargo bölümünün ve bakım tesislerinin olduğu yere ikinci bir terminalin yapımı planlanıyor. Yeni yatırım için ihale açılması planlanıyor.

Yeni terminal için hazır bekleyen şirketlerden biri de halen havalimanının işletmecisi olan Malezya Grubu. MAHB şu an Sabiha Gökçen Havalimanı terminal işletmesini gerçekleştirirken Malezyalı şirket yüzde 100 hisseye sahip.

Kalyon İnşaat’ın adı geçmişti

Sabiha Gökçen, artan yolcu sayısı ile para kazanan bir havalimanı. Yeni ihale ile birlikte geçtiğimiz günlerde İstanbul Havalimanı’nın da en büyük ortağı olan Kalyon İnşaat’ın Sabiha Gökçen Havalimanı’na ortak olacağı iddiaları ortaya atılmıştı. Konunun Malezya Kralı Şah Abdullah’ın Türkiye ziyareti öncesinde konuşulmaya başlanması dikkat çekmişti. 

Havalimanları hareketlendi

Görünen o ki 2 Ekim’de uzun bekleyişin ardından metroya kavuşacak Sabiha Gökçen Havalimanı’nda işler hızlanıyor. Açıklamanın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ağzından çıkmış olması da  işin önemini ifade ediyor. Bu gelişmelere bir yandan Antalya Havalimanı’nda olduğu gibi Ankara Esenboğa’nın da sürecin bitmesinden 2 yıl önce yeniden ihaleye çıkılması birlikte bakılması gerekiyor. 

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu