Havalimanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Sabiha Gökçen Havalimanı genişleyecek”

Birleşmiş Milletler toplantısı için New York/ABD’de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malezya Başbakanı Enver İbrahim ile bir araya geldi. İki liderin ortak konularından biri de İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın geleceği oldu.

İkinci pisti önümüdeki günlende açılacak olan Sabiha Gökçen Havalimanı’nın yolcu kapasitesi böylelikle 35 milyon/yıl’dan 70 milyona çıkacak. Ancak bunun için eski pistin tamiratının tamamlanması ve yeni terminal inşa edilmesi gerekiyor.

Halen İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı terminalleri, Malezya devlet şirketi olan Malaysia Airports tarafından işletiliyor.

Malezya Başbakanı açıklama yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Malezya Başbakanı Enver İbrahim’in  gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Malaysia Airports’un havalimanı yöneticiliğindeki tecrübesine güveninin tam olduğunu ve 2. pistle birlikte İstanbul Sabiha Gökçen (İSG) Havalimanı’nda operasyonlarını genişletmesine yönelik yeşil ışık yaktığını belirtti.

Enver İbrahim, “Bu muazzam destek aynı zamanda Malezya şirketinin ISG’yi geliştirmesi ve yönetmesi konusunda büyük güven tazelemesidir” dedi.

Görüşme ile ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın New York’taki Türkevi’nde Malezya Başbakanı Enver’i kabul ettiği, görüşmede, Türkiye-Malezya ilişkilerini stratejik ortaklık temelinde daha ileriye taşımak için fikir teatisinde bulunulurken, iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve küresel meselelerin de ele alındığı belirtildi.

Geçtiğimiz günlerde CNN Türk’te Hakan Çelik’in programına katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, halen kullanımda olan Malezyalı şirkettin işlettiği terminalin kapasitesinin yıllık 40 milyon yolcu olduğunu belirterek “Bu yıl sonu terminal yolcu sayısı 36-38 milyon yolcuya çıkması öngörüyoru. Orada mevcut terminalin uzatılması ve yeni bir terminal yapılmasını projelendirdik. Bu süreçte onların da hayata geçirilmesini sağlayacağız. 2024 gibi terminalleri bitiririz, bu pistleri aynı anda kullanmaya başlarız” demişti.

Ticaret hacmine ANKA ihracatı katkısı

Geçen yıl iki ülkenin ticaret hacmi 4,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Malezyalıların Türkiye’deki en büyük yatırımı Sabiha Gökçen Havalimanı terminali. Savunma ve havacılık alanında ise Türk Havacılık ve Uzay Sanayii TUSAŞ, Malezya Hava Kuvvetleri’ne 100 milyon dolarlık 3 adet ANKA sistemi (Toplam 9 uçak ve yer sistemi) ihracatı gerçekleştirmişti.

Geçtiğimiz günlerde de Roketsan, Malezya ile KARAOK anti tank füzelerinin ihracatı konusunda el sıkışmıştı. Malezya böylelikle Türkiye tarafından geliştirilen anti tank füzesinin ilk yurtdışı kullanıcısı olacak.

Malezya 9 adet ANKA için imza attı

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu