Havalimanları

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın 2’nci pisti için hedef temmuz ayı

İç ve dış hat terminali Malezyalı MAHB şirketi İSG tarafından işletilen Sabiha Gökçen Havalimanı ikinci pist açılış tarihi belli oldu. Daha önceden 29 Mayıs olarak bildirilen pist açılışı temmuz ayına ötelendi. Pist inşaatı yaşanan tünel çökme olayları nedeniyle yaklaşık 9 yıldır devam ediyordu.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın kapasitesini ikiye katlayacak pist için açılış tarihini IATA Genel Kurulu’nda Pegasus Havayolları Genel Müdürü Güliz Öztürk verdi. Öztürk, önümüzdeki temmuz ayında ikinci pistin açılacağını belirtti.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın en önemli kullanıcısı olan Pegasus Havayolları, 2024 için önemli bir büyüme planı hazırlamış durumda.

Önce eski pist tamire alınacak

Yeni pistin devreye girmesi ile birlikte öncelikle eski pist yaklaşık 6 ay sürecek büyük bakıma alınacak. Geçmişte geçici tamirin yapıldığı pist böylelikle tamamen yenilecek.

Daha sonra 2024’ün başından itibaren iki pistli operasyon başlayacak. Paralel yaklaşma ve kalkış sayesinde hızlı bir akış gerçekleştirilecek.

Yeni terminal

İkinci pist ile birlikte havalimanına yeni bir terminal de kazandırılacak. Bakım tesislerinin hizasına yapılacak bu terminal ile yolcu akışının hızlandırılması ön görülüyor.

İkinci pist 3 bin 500 metre

İkinci pistin inşaat resmi olarak 2014’te başlamıştı. Ancak altından geçen tünel için yapılan inşaatlar sırasında sık sık yaşanan çökme olayları ile ikinci pist gündeme gelmişti.

Paralel operasyonun hayata geçmesini gerçekleştirecek pistin uzunluğu 3 bin 500 metre olarak planlandı.

1.3 milyar dolara mal oldu

600 milyon doları inşaat ve yapım 715 milyon doları kamulaştırma olmak üzere toplam 1.3 milyar dolarlık bir yatırım 9 yılda gerçekleştirildi. Proje kapsamında havalimanında hizmet veren mevcut kule yıkılarak yenisi yapıldı.

Yeni pistin tamamlanması ile birlikte havalimanının yolcu kapasitesi 30 milyondan 70 milyona çıkartılacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu