Havacılık Endüstrisi

Yolcular uçan kanatta seyahat edecek

Uzun yıllardır yolcu uçağı tasarımlarında büyük bir değişiklik yok. İmalatçılar, çok daha verimli, az yakıt harcayarak konseptler üzerinde çalışma yapıyor. Zaman zaman bu tasarımların ölçekli modelleri de gökyüzü ile buluşuyor.

Geçtiğimiz günlerde denemesini başarıyla tamamlayan Avrupalı imalatçı Airbus ‘Maveric’ adını verdiği yeni projesini tanıttı. Maveric’in açılımı ise “Model Aircraft for Validation and Experimentation of Robust Innovative Controls – Sağlam Yenilikçi Kontrollerin Validasyonu ve Denemesi için Model Uçaklar”.

Bunun için hazırlanan 2 metre uzunluğunda, 3,2 metre kanat açıklığındaki model, elektrik motoru ile ilk uçuşunu Haziran 2019’da yapmıştı. Testler, Şubat 2020’de tamamlandı. Bu testlerden elde edilen sonuçların ardından mühendisler yeniden tasarıma odaklanacak. Haziran 2020’den sonra da yeni uçuş testleri başlayacak.

YÜZDE 20 YAKIT TASARRUFU

Uçan kanat konsepti ile Airbus günümüz yolcu uçaklarına göre yüzde 20 oranında yakıt tasarrufu sağlamayı hedefliyor. Yakıt tasarrufu ile birlikte taşınan yolcu sayısında da ciddi artış planlanıyor.

Aslında havacılık tarihinde uçan kanat konsepti yeni bir çalışma değil. İkinci Dünya Savaşı sırasında ortaya çıkan uçan kanatla ilgili ilk hayata geçirilen ilk başarılı proje Almanların Horten Ho229 uçağı olmuştu. ABD ise Northrop NM-1’i uçurmuştu. Bu koduna Türkiye’den de bir adım gelmiş, Türk Hava Kurumu’na ait uçak fabrikasından THK13 adı verilen uçan kanat tasarımlı planör gökyüzü ile buluşmuştu.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu