HaberlerSavunma

ASELSAN’ın geliştirdiği JEMUS depremde iletişimi sağladı

ASELSAN mühendisleri tarafından geliştirilen JEMUS (Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemi), telefon ve internet iletişiminin kesintiye uğradığı deprem bölgesinde iletişimin tek adresi oldu.

Ülkemizi sarsan ve toplamda 10 şehrimizi etkileyen deprem felaketinde birçok haberleşme altyapısı işlevsiz kalırken, ASELSAN mühendisleri tarafından tasarlanan JEMUS Sistemi hiçbir hasar almadan ayakta kalmayı başardı.

Hava savunmada Aselsan ve Roketsan’a ek anlaşma

SavunmaSanayiST’de yer alan haberde; GSM şebekelerinin çalışamadığı, saniyelerin bile çok önemli olduğu depremin ilk dakikalardan itibaren Jandarma Genel Komutanlığı, AFAD ve Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere kamu birimleri sadece JEMUS Sistemi üzerinden haberleşebildi. Arama ve kurtarma faaliyetlerinde AFAD, UMKE, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nden binlerce personelin yanı sıra 55 binden fazla Jandarma da görev aldı.

Deprem bölgesindeki tüm ambulans birimleri, Jandarma asayiş/kurtarma birimleri ve AFAD birimlerinin koordinasyonunu ve yönlendirilmesini sağlayan JEMUS Sistemi birçok canın kurtarılmasını sağlarken, tüm çevresel zorluklara rağmen güvenilir bir haberleşme sistemi olduğunu bir kez daha kanıtlamış oldu.

9 şiddetinde depreme dayanıklı olarak tasarlandı

Sistemin afet zamanlarında çalışabilmesi amacıyla JEMUS altyapısında yer alan tüm tekrarlayıcı merkezleri 9 şiddetinde depreme karşı dayanabilirken, elektrikler kesildiğinde dahi 40 gün süreyle çalışabilmekte.

Daha önce yaşanan 19 Mayıs 2011 Kütahya Simav depremi, 24 Mayıs 2014’te Ege Denizi’nde meydana gelen 6.5 şiddetindeki Çanakkale depremi, 26 Eylül 2019’daki İstanbul merkezli depremi ve 31 Mart 2015’te ülke genelinde yaşanan enerji altyapısı kesintisi gibi pek çok durumda hizmet veren JEMUS Sistemi, deprem bölgesinde bulunan 93 adet tekrarlayıcı merkezi ile hizmet vermeye devam etmekte.

JEMUS Telsiz altyapısında yer alan il sistem merkezleri, hem kendi içinde hem de coğrafi olarak komşu ilinde yedekli olarak kuruldu. Depremlerden dolayı zarar gören sistem odalarının olduğu Adıyaman ve Hatay illeri, deprem anından itibaren yedek illeri üzerinden ses haberleşmesi yapabildi. Sistemler, depremin üçüncü günü itibarıyla kendi sistem odaları arazi şartlarında çalışır hale getirildi.

Ses haberleşmesinin yanında konum bilgisi de paylaşıyor

JEMUS Telsiz altyapısı, ses haberleşmesinin yanı sıra araç ve personelin konum bilgilerini de harita üzerinde göstermektedir. Bu sayede arama kurtarma birlikleri ve ambulanslar koordine edilmekte ve ihtiyaç duyulan bölgelere hızla sevk edilebilmekte.

Sistemin Ankara’da bulunan Harekât Merkezi, Ankara merkezli operasyon ve koordinasyonları yürütmek amacı ile JEMUS üzerinden deprem bölgesinde bulunan tüm iller ile görüşebilmekte.

Bu altyapı üzerinden haberleşmenin kesintisiz devam ettirilmesi maksadıyla Jandarma Genel Komutanlığı tarafından 39 personelden oluşan 9 haberleşme teknik destek timi, ASELSAN tarafından 20 teknik personel bölgeye görevlendirildi.

Tekrarlayıcı merkezleri için yedeklilik sağlamak ve kapsama bölgesini iyileştirmek amaçlı tasarlanan mobil tekrarlayıcı merkezleri deprem olur olmaz bölgeye intikal ettirildi.

Editörden: Telsiz teknolojisi en güvenilir iletişim yöntemi

Son dönemde güvenlik birimleri arasında da giderek yaygınlaşan telefon tabanlı iletişim uygulamaları, hem sivil iletişim altyapısına bağımlı olması hem de kullanılan uygulamaların yabancı kaynaklı olması sebebiyle çeşitli güvenlik zafiyetleri oluşturuyor. Öte yandan zaman zaman bu uygulamalar çökebiliyor.

Bu gibi risklerin bulunduğu ortamda, Türk savunma sanayii tarafından milli imkanlarla geliştirilen JEMUS gibi telsiz tabanlı çözümler, her yönden daha güvenilir bir iletişim seçeneği olarak öne çıkıyor. Öte yandan yeni nesil telsizler, video ve fotoğraf gönderimi dahi yapabiliyor. Hatta edindiğimiz bilgilere göre; ASELSAN’ın yeni geliştirdiği telsizlerde, entegre kamera dahi bulunuyor.

Tüm bu çıktılar ışığında, güvenlik birimlerine ilaveten tüm devlet kuruluşlarının JEMUS gibi bir altyapıyı bünyelerine kazandırmasının oldukça önemli olduğu aşikar.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu