Havacılık Endüstrisi

TUSAŞ ses altı rüzgar tüneli yapıyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ), Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın 2’inci büyük ses altı Rüzgâr Tüneli Tesisi’nin yapımına başlandığını duyurdu. Tesiste, hava araçlarının rüzgâr tüneli testlerinin yerli ve milli imkânlarla gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

TUSAŞ’tan yapılan açıklamaya göre, rüzgâr tünelinde ülkemizde tasarlanan hava araçlarının geliştirilmesinde ve kritik sektörlerde kullanılması amaçlanıyor. TUSAŞ tarafından işletilecek olan tesiste, hava araçlarının yanı sıra otomotiv veya mühimmat testleri gibi rüzgar tünelinin kullanıldığı alanlara da hizmet verilmesi hedefleniyor.

Tünelde büyük, küçük ve açık olmak üzere üç farklı test kesiti olacak ve tünel ölçme-değerlendirme için ileri teknoloji ekipmanlar ile donatılacak.

 

TÜRKİYE’DEKİ RÜZGAR TÜNELLERİ

Ülkemizdeki en eski rüzgar tüneli halen TÜBİTAK SAGE tarafından kullanılıyor. 1946’da inşaatına başlanan Ankara Rüzgar Tüneli, uzun süre atıl durumda kaldıktan sonra 1993’te TÜBİTAK SAGE’ye devredildi. Çalışmalar sonrasında tarafından tekrar işlevsel hale getirildi. 2011’(de modernizasyondan geçirildi. Tasarlanan mühimmatların havadaki durumları için ölçümler halen burada yapılıyor.

ODTÜ RÜZGEM

Ortadoğu Teknik Üniversitesi’Üniversitesi’nin (ODTÜ) Rüzgar Enerjisi Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (RÜZGEM) Büyük Rüzgar Tüneli (BRT) ile ilgili çalışmalar ise 2011’de başladı. 2019 sonunda inşaatı tamamlanan tünelin ilk çalıştırılması Temmuz 2020’de yapıldı. Savunma sanayii, rüzgar enerjisi, inşaat ve otomotiv sektörlerine hizmet verebilecek şekilde tasarlanan tünel 2021 başından bu yana hem sanayiiye test hizmeti vermekte hem de Ar-Ge faaliyetleri kapsamındaki deneylerde kullanılmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu