Deniz Kuvvetleri

HAVELSAN ADVENT ile ihracatanı büyütüyor

Geçtiğimiz haftalarda önce Endonezya’daki fuarda ardından da önceki gün Pakistan için üretilen ve denize indirilen 3’üncü MİLGEM’de kullanılan ADVENT sistemi… HAVELSAN tarafından geliştirilen ve ‘tek bir akıl’ ile yönetim sağlayan sistem, Türk Deniz Kuvvetleri’nin ardından bir çok donanmada kullanılmaya başladı. HAVELSAN sistemi, Silahlı İnsansız Deniz Araçları’nda (SİDA) kullanarak farklı bir boyuta yaymayı hedefliyor.

Bir gemi düşünün. Ana karadan uzakta. Tehditleri kendi sistemleri ile görebiliyor. Silahları ile karşılık verebiliyor. Ama etrafta dost denizaltılar, gemiler, havada deniz karakol uçakları varsa? Ortam bir sistem ile hareket edilse? Herkes tehditlere karşı aynı anda etrafı kontrol etse? Kimin silahı daha etkinse cevap verse?

Tolga Özbek’in hazırladığı ADVENT videosu için tıklayın:

 

ADVENT nasıl doğdu 

HAVELSAN, ADVENT olarak adlandırılan Ağ Destekli Veri Entegre Savaş Yönetim Sistemi konusunda çalışmalara 2010 yılında başladı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın talepleri doğrultusunda başlatılan çalışmalar, verilen çok önemli destek sayesinde kısa sürede meyvelerine kavuştu.

Dünyada bunu yapabilen çok fazla ülke yok. Geçmişte gemilerin sistemleri tekken bunu şimdi deniz üstünden altına, deniz karakol uçaklarından kara konuşlu bataryalara kadar ortak resmi herkes görebiliyor. Tüm sensörlerin yanı sıra silahlar entegre olabiliyor.

Gelen tehdite karşı hangi silah kullanılacak? Kimin etkisi daha yoğun gibi soruların cevapları milisaniyeler içinde ortaya çıkıyor.

İlk ihracat Pakistan’a

ADVENT’in ilk ihracatı MİLGEM ile birlikte Pakistan’a yapıldı. Pakistan, ASFAT ana yükleniciliğinde MİLGEM için 4 adetlik sipariş vermişti. İlk iki gemiden sonra üçüncü de denize indi. 2024’te tüm donanımının tamamlanarak Pakistan’da hizmete girmesi planlanıyor. Projede STM‘nin önemli bir katkısı var.

Pakistan’dan sonra ikinci kullanıcı bir başka MİLGEM müşteri olan Ukrayna oldu. Ukrayna’nın donanmasında hizmete girecek MİLGEM’ler de ADVENT kullanacak.

Son müşteri Endonezya

Yeni anlaşma ise geçtiğimiz günlerde Indo Defence Fuarı’nda HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar’ın katıldığı anlaşma ile hayata geçirildi. İlk etapta Endonezya envanterine aldığı iki gemi ile ADVENT kullanıcısı haline gelecek. Endonezya’nın başkenti Cakarta’da düzenlenen törenle yapılan anlaşmanın değeri 60 milyon dolar.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu