Havacılık Endüstrisi

TUSAŞ ile Embraer bölgesel uçak için ön anlaşma yaptı

Posta Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik ve Hürriyet Köşeyazarı Nedim Şener’in sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Temel Kotil, Brezilyalı imalatçı Embraer ile pervaneli bölgesel uçak için konuştuklarını ve ön anlaşma imzaladıklarını söyledi.

Prof. Dr. Temel Kotil, “Embraer pervaneli uçak projesi yapıyor. Ön bir anlaşma yaptık. Ben bu pazarda bir boşluk görüyorum. Örneğin mevcut turboprop uçaklar eski nesil kaldı. Bombardier Q400 pek tutmadı. Diğer taraftan Japonların MRJ uçakları var, Çinliler bölgesel yaptı. TUSAŞ’ın

henüz bir angajman yok. Tabi ki bu adımları devlete de onaylatmamız lazım. Ben TUSAŞ’ta THY kadar rahat değilim. Gücümü dağıtmamam lazım. Önümüzdeki 5 yıl çok yoğunum. Mühendisleri üst üste istif edince bu  projeler bitince nerede kullanacağım? Bu mühendisler sivil projelere kaymaya başlayacak” dedi.

GEÇEN YIL AÇIKLANDI

Brezilyalı uçak imalatçısı Embraer, jet motorlu yolcu uçaklarının arkasından pervaneli yeni nesil bir yolcu uçağı için çalışmalara geçen yıl kasım ayında başladı. E-Jet olarak adlandırılan jet motorlu yolcu uçağı ile aynı gövdeye sahip olacak uçak için Embraer hem ortak hem de sipariş için havayolu arayışında.

Airfinance Journal’in yayınına katılan Embraer Ticari Havacılık CEO’su Arjan Meijer, ilk fotoğrafları paylaşırken tasarımda T kuyruk kullanılması ve kanat dizaynı dikkat çekti. Uçak, E3 olarak adlandırılıyor.

CEO Meijer, çalışmalar hakkında fazla detay vermezler uzmanlar projede yüksek ihtimalle E175 gövdesinin kullanılabileceğine, koltuk kapasitesinin ise 75 ila 90 arasında olacağına dikkat çekti. Halen imalatta Viking Aircraft bünyesine geçmiş Kanadalı Bombardier tasarımı Dash 8 ile İtalyan-Fransız ortaklığındaki ATR42/72 tipi turboprop uçaklar bulunuyor. 

Embraer pervaneli bölgesel uçak yapacak

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu