Havacılık Endüstrisi

Embraer pervaneli bölgesel uçak yapacak

Brezilyalı uçak imalatçısı Embraer, jet motorlu yolcu uçaklarının arkasından pervaneli yeni nesil bir yolcu uçağı için çalışmalara başladı. E-Jet olarak adlandırılan jet motorlu yolcu uçağı ile aynı gövdeye sahip olacak uçak için Embraer hem ortak hem de sipariş için havayolu arayışında.

Airfinance Journal’in yayınına katılan Embraer Ticari Havacılık CEO’su Arjan Meijer, ilk fotoğrafları paylaşırken tasarımda T kuyruk kullanılması ve kanat dizaynı dikkat çekti. Uçak, E3 olarak adlandırılıyor.

CEO Meijer, çalışmalar hakkında fazla detay vermezler uzmanlar projede yüksek ihtimalle E175 gövdesinin kullanılabileceğine, koltuk kapasitesinin ise 75 ila 90 arasında olacağına dikkat çekti. Halen imalatta Viking Aircraft bünyesine geçmiş Kanadalı Bombardier tasarımı Dash 8 ile İtalyan-Fransız ortaklığındaki ATR42/72 tipi turboprop uçaklar bulunuyor. 

PERVANELİ UÇAK İÇİN PAZAR VAR MI

Şu an bölgesel uçaklar, Boeing 737 veya Airbus A320 ailesinin alt kategorisine koltuk kapasitesi olarak ulaşmış durumdalar. Ancak turboprop pervaneli motor konusunda ise henüz bu pazarın boş olduğunun altı çiziliyor. Özellikle 500-700 deniz mili (yaklaşım 930 ila 1300 km) menzilli, 1,5-2 saatlik uçuşlar için ekonomik olabilecek, koltuk kapasitesi 70 üzerindeki pazar dikkat çekiyor. Günümüzde ise 50 koltuk ve altı turboprohp uçaklar, mevcut maliyetler açısından ekonomik değil. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu