Uçuş Emniyeti

Mig-31’in düşmesi koldaki pilot tarafından çekildi

Dün sosyal medyada paylaşılan Mig-31’in düşüş görüntüleri, havacılık meraklıları arasında büyük ilgi gördü. Rus Hava Kuvvetleri’ne ait uçağın kazasının geçen yıl Şubat ayında meydana geldiği, iki pilotun da fırlatma koltuklarını kullanarak emniyetle uçağı terk ettikleri bilgisi paylaşıldı.

Kazada, uçağın arkasından motorda meydana gelen bir arıza nedeniyle alev uzaması görülüyor. Olay anında iniş takımlarını açık olması, pilotların acil durum bilgisi ile mecburi iniş yapmaya çalıştıklarını ortaya koyuyor.

Koldaki uçak çekimde

Mig-31’de önde pilot, arkada Silah Sistem Subayı uçuyor. Muhtemel iki uçak birlikte göreve çıkmış. İki numaranın motorunda meydana gelen arıza sonrasında lider durumundaki Mig-31’in arka kokpitinde uçan Silah Sistem Subayı, görüntüleri çekiyor

Ancak çekim sırasında zaman zaman kamera lider uçağın kanopisine odaklanarak görüntünün bozulmasına neden oluyor.

Bir süre sonra artık pilotlar uçağı kumanda edemez hale geliyor. Ardından fırlatma koltuklarını kullanarak Mig-31’i terk ediyor.

Bir süre daha uçan Mig-31, daha sonra dağlık alana çarparak infilak ediyor.

Mig-31 1975’te ilk uçuşunu yaptı

Mig-31, Rus Hava Kuvvetleri’nin en ilginç uçaklarından biri. Yüksek irtifadan uçan ABD’nin keşif uçakları U-2 ve SR-71’lerin önlenmesi amacıyla geliştirilen Mig-25’lerden sonra tasarım daha da geliştirildi. Ortaya Mig-31 çıktı.

Uçak inanılmaz yüksek süratlere çıkabiliyordu. Mach 2.83’ye (saatte yaklaşık 3 bin km) çıkabiliyor. Eğer motorların zorlanması durumunda ise bu ciddi bir riski de yanında getirebiliyor. Maksimum hız, Mach 3,2.

Maksimum 70 bin feete kadar çıkabilen Mig-31’ler, kısa süre içinde SR-71’ler tehdit oluşturmaya başlamıştı. 

Uçak 1975 yılında ilk uçuşunu yaptıktan sonra Rus Hava Kuvvetleri’nde 1981’de hizmete girdi. 1994 yılına kadar üretimi sürdü. Toplam 519 adet imal edildi.

Gelişmiş radar sistemi

Uçağın yüksek performansının yanı sıra en önemli özelliği gelişmiş radar sistemi. Yaklaşık 200 kilometre menzile sahip radar sistemi, aynı anda çok sayıda hedefe kitlenebiliyor:

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu