Tek koridorlu uçakla kıtalararası uçuşlar başladı
Kanada merkezli havayolu Air Transat, Airbus A321LR tipi bir uçakla (C-GOIO) oldukça uzun bir uçuşa imza attı.
Air Transat’ın Montreal’den kalkan TS690 sefer sayılı uçağı, yaklaşık 7.600 km’lik bir uçuşun ardından Yunanistan’ın başkenti Atina’ya indi.
Dar gövdeli yani tek koridorlu bir uçakla icra edilen ve 8 saat 20 dakika süren bu sefer, bu açıdan en uzun ticarî uçuşlardan biri olarak tarihe geçti.
Normalde 9 saat 5 dakika olarak planlanan uçuş, Batı – Doğu eksenindeki kuvvetli hava akımları sayesinde 45 dakika kısaldı.
TS691 sefer sayılı dönüş uçuşu ise aynı sebepten ötürü Atina’dan Montreal’e direkt olarak gerçekleştirilemedi.
Atina’dan kalkan uçak, Paris’te teknik duraklama yapmak zorunda kaldı.
Her ne olursa olsun, A321LR’ın performansı açısından bu sefer son derece önemli.
Söz konusu mesafenin uzunluğunun zihnimizde daha iyi canlanması için, Montreal – Atina arasındaki rotanın, İstanbul – New York rotası ile hemen hemen aynı olduğunu söylemem yeterli.
Öte yandan; Air Transat’ın A321LR’ında 12 tanesi Premium Economy ve 187 tanesi Economy Class olmak üzere toplam 199 koltuk bulunuyor.
Tabii bu kadar uzun bir süreyi, A321 tipinde bir uçakta geçirmek yolcu konforu açısından ne kadar hoş bir şey; tartışılır.
Zira A321’e binmiş olanlar hak verecektir; bu uzun gövdeli uçakla bırakın sekiz saat yolculuk yapmayı, 2-3 saatlik uçuşlar bile bir eziyet halini alabiliyor.
Bununla birlikte, özellikle Covid-19 krizi sonrası dönemde, yolcu talebinin düşük seyrettiği bir pazar ortamında A321LR’ın, havayolu şirketlerinin yöneticileri tarafından çok sevileceğine hiç şüphem bulunmuyor.
A321LR’ın Sıra Dışı “ETOPS” Performansı
Airbus’ın “oyun değiştirici” uçağı A321LR, 2018 yılının Ekim ayında, aynı yılın başından itibaren sürdürülen sertifikasyon sürecinde son derece önemli bir aşamayı tamamlamıştı.
A321LR’nin çok uzun uçuş yapmasını sağlayan yakıt tankları (üç adede kadar) ve bu çerçevedeki ETOPSoperasyonu, EASA ve FAA tarafından onaylanmıştı.
Böylelikle A321LR’nin içerisinde 206 yolcu ile birlikte 7.400 km gibi, dar gövdeli bir uçak için oldukça uzun sayılabilecek mesafelere uçuş yapabilmesi resmen tanınmıştı.
Airbus’ın bu uçağın kabin ve kapılarında yaptığı bir takım değişiklikler de yine aynı sertifikasyon süreci çerçevesinde kabul edilmişti.
Oyun Değiştirici Uçak: A321LR
Airbus A321’in uzun menzilli versiyonu A321LR, ilk deneme uçuşunu 31 Ocak 2018 tarihinde gerçekleştirmişti.
2018 yılının son çeyreğinde hizmete girmesi beklenen ve iki kabin sınıflı olarak 206 koltuk kapasitesine (16 Business + 190 Economy) sahip olan Airbus A321LR tipi uçakların standart menzili 7.400 km’ye kadar ulaşıyor.
(A321’in standart versiyonunun menzili ise yaklaşık 6.000 km mertebesinde bulunuyor)
Dar gövde kategorisindeki en uzun menzile sahip uçak olan A321LR ile mesela, Paris ile New York arasında direkt sefer yapmak mümkün.
Benzer şekilde İstanbul çıkışlı seferler için düşündüğümüzde bu uçağı, Afrika’nın büyük bölümü, Hint Okyanusu’ndaki tatil beldeleri, Hindistan, Pakistan ve hatta Çin’in batısındaki şehirlere yapılan seferlerde kullanmak da imkân dahilinde.
Hatta yukarıda değindiğimiz deneme uçuşunun 11 saat sürdüğü düşünülürse, bu uçakla İstanbul’dan direkt olarak ulaşılabilen nokta sayısı çok daha fazla olacaktır.
Uçağın maksimum kalkış ağırlığı da 93,5 tondan, 97 tona yükseltilmiş durumda. Yapılacak bazı yeniliklerle, maksimum kalkış ağırlığının 100 tona kadar çıkarılabileceği iddia ediliyor.
Airbus, A321LR modeli ile, Boeing’in üretimini yıllar önce durdurduğu Boeing 757 tipi uçaklardan boşalan pazarı (middle of market) hedefliyor.