Savunma

AC-130J’ye lazer silahı

ABD’nin yakın hava desteğinde kullandığı ‘gunship’ olarak adlandırılan AC-130J uçaklarına lazer sistemi takıldı. Testler imalatçı Lockheed Martin tarafından yapılacak ilk sistem ABD Hava Kuvvetleri’ne teslim edildi.

Havadan Yüksek Enerji Lazeri (AHEL) konusunda detaylar verilmezken projenin amacı yaklaşık bir deniz mili (1,85 km) mesafede küçük roketleri, topçu mermilerini, havanları, küçük insansız hava araçları, küçük saldırı botlarını ve hafif kara araçlarını vurabilmek.

Halen sadece ABD tarafından kullanılan AC-130J’ler yakın hava desteğini gövdeye yerleştirilen 30 mm ve 105 mm toplarla yapıyor. Uçak ayrıca taşıdığı hassas güdümlü füzeler ve lazer güdümlü bombalarla nokta atışı gerçekleştirebiliyor. AC-130J, dünyada bir çok hava kuvveti tarafından kullanılan dört motorlu askeri nakliye uçağı C-130J’den geliştirildi. 

Lazer silahı çalışması 2019’da başladı

Lockheed Martin Gelişmiş Ürün Çözümleri başkan yardımcısı Rick Cordaro “Bu görev başarısı kilometre taşları, lazer silah sistemi geliştirmede hızla önemli ilerlemeler elde etmede ABD Hava Kuvvetleri ile ortaklığımızın bir kanıtıdır. Teknolojimiz bugün sahaya çıkmaya hazır” dedi.

Lazer silahının uçaktan taşınması ile ilgili çalışma, 2015 yılında, o zamanki Hava Kuvvetleri Özel Harekat Komutanı Korgeneral Bradley Heithold tarafından başlatılmıştı. Hedef, 10 yıl içinde AC-130J’lerden lazer silahı kullanımının başlamasıydı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu