Havacılık Endüstrisi

Motor Sich SAHA İstanbul etkinliğine katılıyor

Ukrayna’nın en stratejik firmalarından Motor Sich firmasından üst düzey bir heyet Saha İstanbul etkinliğine katılacak. C4 Defence’in haberine göre Motor Sich ekibi, 4-7 Kasım tarihlerinde İstanbul’da yapılacak SAHA’nın etkinliğine katılacak.

Motor Sich tarafından imal edilen AI450 tipi turboprop pervaneli motor, halen Baykar Savunma tarafından tasarlanan, uçuş testleri süren Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) sisteminde kullanılıyor. Motor Sich test ve sonrasında seri imalat için 12 adet motoru geçtiğimiz aylarda Baykar Grubu’na teslim etmişti.

Motor Sich ile Baykar ayrıca ortak imalat ve geliştirme için anlaşma da imzalanmıştı. Bu stratejik ortaklık ile farklı motor tiplerinin Türkiye ile ortak kullanımı, geliştirilmesi ve satışı hedefleniyor. Anlaşmanın ilk meyvesi ise Akıncı TİHA’da alındı. Baykar, tasarımı süren MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) projesi için de aynı grup tarafından imal edilen Ivchenko AI-25 serisi üzerinde görüşmeler yapıyor.

ÇİNLİLERİN ALIMINA DUR 

Ukrayna iki yıl önce ülkenin önde gelen uçak motoru imalatçılarından MotorSich’in yüzde 41’lik hissesini Çin merkezli DCH şirketine satış için el sıkışmıştı. Ancak bu anlaşmanın açıklanmasından kısa süre sonra ABD’den ciddi bir tepki gelmişti. Konu yargıya taşındı. 

İki yıllık hukuk mücadelesinin ardından Ukrayna Tekel ile Mücadele Komitesi kararı iptal etti. Çinli DCH şirketinin başvurusu reddedildi. Ancak Ukrayna’dan gelen bilgiler, Çinlilere bir kez daha başvuru hakkını veriyor.

Ukrayna’ya Bayraktar TB2 satışı, Baykar’ın Genel Müdürü Haluk Bayraktar’ın katıldığı törenle imzalanmıştı.

İŞ BİRLİĞİ ARTACAK

Son dönemde Türkiye ve Ukrayna arasında savunma sanayi ve havacılık konusunda atılan adımlar hızlanıyor. Türkiye Akıncı sonrasında Milli Muharip Uçak motoru konusunda da iş birliğinin yapılabilmesi seçenekler arasında. Bu konuda Ukrayna teknolojisini Türkiye’ye satmaya da olumlu bakıyor. Ukraynalı kardeş motor imalatçısı şirket ise Ivchenko-Progress.

MOTORSICH’TE HANGİ MOTORLAR VAR

AI-450: Akıncı’nın yanı sıra DA-50 ve Dart 4560 uçaklarında kullanılıyor. Turboprop motor ailesinin gücü 450 ila 750 beygir arasında değişiyor.

TV3: 2500 beygir güce çıkabilen motor An-140 bölgesel uçağında kullanılıyor.

AI-24: Antonov 32’ye güç veren turboprop motor, 2550-2820 beygir güç üretiyor.

AI-25 AİLESİ: L-39, L-15 serisi eğitim uçaklarında kullanılan jet motor 1720-3000 kgf güç üretiyor.b

D-136: Dünyanın en büyük helikopteri Mi-26’da kullanılıyor. Toplam 11 bin 400hp güç üretiyor.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu