Havacılık Endüstrisi

Yolcu uçağı teslimatları dibe vurdu

Havayollarının koronavirüs ile birlikte yaşadığı derin kriz, uçak imalatçılarını zor durumda bıraktı. Airbus’ın 2019’daki uçak teslimat sayısı 863 iken bu yıl 550’ye, Boeing’in ise 550 olan teslimat sayısı derin düşüşle (kasım ayı sonu itibari ile) 118’e indi.

Airbus bu yıl hedeflediği 880 adetlik teslimat hedefinden henüz Mart ayında vazgeçmişti. Zira koronavirüs hava yolu şirketlerinin müşterilerinin planlarını bozdu. Airbus’ın sözcüsü Stefan Schaffrath rakamlarla ilgili yorum yapmayarak, şirketin denetimden sonra nihai bir toplam yayınlayacağını belirtti. Ayrıca Schaffrath, Airbus’ın teslimatları gerçekleştirmek için hala çalıştığını ekledi.

ABD’li Boeing ise Kasım sonuna kadar 118 jet uçağı teslim edebildi. Bununla birlikte 550 uçaklık teslimat rakamı geçen yıla kıyasla çok ciddi bir düşüşe dikkat çekiyor. Boeing, koronavirüs ile birlikte en büyük zararı yaşanan iki kazanın ardından 13 Mart 2019 tarihinde uçuşları durdurulan 737 MAX uçaklarından gördü.

20 ay boyunca uçamayan 737 MAX uçakları aynı zamanda havayolları tarafından da teslim alınmadı. Halen 600’den fazla üretimi tamamlanmış 737 MAX Boeing tesislerinde yeni havayollarını bekliyor.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. CNNin dün duyduğum bir haberine göre Bu max ile uçacak yolcu önceden bilgilendirilecek, istememesi halinde
    başka bir tarihe, diğer bir uçağa aktarılabilecek. Hayli cesur bir karar ama yapacak da fazla birşey yok. Bileti ile havaalanına gelen yolcu max ile uçacağını öğrenirse tatsızlık çıkabilecek, işler uzayacak,diğer yolcular da huylanabilecek.Bu daha akıllı bir tedbir. Hani olmasın ama eğer bunlardan biri daha düşerse kıyamet kopar ve seri tamen kaldırılır. Gene de zarar telafi efilemez. Güven elbet sonuçta psikoloji. Zor kazanılan, çabuk kaybedilen.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu