Havacılık Endüstrisi

Kargu’ya yurtdışından talep

STM’nin kamikaze dronu KARGU; tropik, çöl, tundra iklim koşullarında katıldığı testlerden başarıyla çıktı. KARGU’nun ihracatına yönelik çalışmalar bu çerçevede yoğun bir şekilde sürüyor. STM, 3 ülkeyle görüşmeler yürütürken KARGU ilk ihracat başarısına imza atmaya çok yakın. 

TSK’nın kullanımını esnasında sahada gösterdiği performansın ardından özellikle uluslararası alanda KARGU için çok büyük bir ilgi oluştu. İhracat pazarları için farklı ülkelerde testlere ve denemelere katılan KARGU, performansıyla beğeni topladı. Kamikaze drone, bu süreçte tropik, çöl, tundra iklim koşullarında denendi ve başarıyla görev yapabileceğini ortaya koydu.

Kamikaze drone KARGU’nun ihracatına yönelik olarak 3 ülke ile görüşmeler yürütülüyor. Türkiye’nin dost ve kardeş ülkelerinde yürütülen üst düzey görüşmeler büyük ölçüde olgunlaştı. STM, otonom drone sistemleri ihracatı konusundaki görüşmeleri yakın zamanda tamamlayarak, ilk ihracat başarısına imza atmaya hazırlanıyor. 

“Kamikaze drone”ların yeni üretim üssü Ostim Teknopark

Güvenlik güçlerinin kullanımına sunulmak üzere 500’ün üzerinde KARGU siparişi alan STM, partiler halinde bunların teslimatını gerçekleştirmeye başladı. Teslimatları başlayan KARGU’larda dahil olmak üzere STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. tarafından geliştirilen ve kamuoyunda “kamikaze drone” olarak bilinen vurucu insansız hava araçlarının (İHA) üretimi şirketin Ostim Teknopark’taki yerleşkesinde gerçekleştiriliyor.

Yerleşkede görev yapan mühendis ekibi, ağırlıklı olarak taktik ve otonom sistemlere yönelik çalışmalar yapıyor.

Bu kapsamda şirketin ürün yelpazesindeki “otonom drone”lar TOGAN, ALPAGU ve KARGU’ya ilişkin çalışmalara ev sahipliği yapan yerleşke, şirkete bu ürünler için seri üretim altyapısı da sunuyor.

Yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınına karşı çalışanların sağlığı için ek tedbirlerin alındığı tesiste, yakın zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine giren Otonom Döner Kanatlı Vurucu İHA KARGU için alınan siparişler için yoğun bir çalışma yürütülüyor.

KARGU’nun TSK kullanımına sunulan tüm versiyonlarının testleri, kalite standartlarına uygun üretimi hassas şekilde gerçekleştiriliyor. Bunun yanında sahadan gelen geri dönüşler ve üretim sürecinde elde edilen kazanımlar da daha etkin bir KARGU oluşturulmasına yönelik olarak kullanılıyor.

Yerleşkede AR-GE ve üretim faaliyetlerinin birlikte yürütülürken, sahadan gelen bilgiler özellikle maliyetlerin düşürülmesi ve etkinliğin artırılması anlamında değerlendiriliyor. 

STM yeni üretim tesisi ile KARGU ve ürün ailesinin diğer üyeleri TOGAN ve ALPAGU ile Türkiye’nin İHA ve SİHA’lar konusunda ulaştığı teknolojik seviyeyi desteklemeyi ve daha da yukarıya çekmeyi hedefliyor.

KARGU sürüsü 1-1,5 yıla operasyonel olacak 

Sahip olduğu çok gelişmiş bilgisayarlı görü imkanlarıyla tek başına rahatlıkla görev yapabilen KARGU’nun sürü halinde kullanımına yönelik ilk uygulamalar da geçen yıl yapıldı. Yürütülen çalışmalarla 20’den fazla KARGU platformu sürü halinde görev yapabilir hale getirildi.

Bu konudaki çalışmalar, özellikle sürü algoritmalarının iyileştirilmesi ve farklı görevlerin icra edilmesine yönelik olarak devam ediyor. Drone sürüsünün her ortamda sorunsuz görev yapabilmesi amacıyla da KERKES projesi sürdürülüyor. Bu projenin sonuçlanmasının ardından yaklaşık 1-1,5 yıllık süre içinde sürü kabiliyetini tam olarak kazanmış KARGU Kamikaze Drone’lar, TSK’nın kullanımına sunulmaya başlanacak.

KARGU farklı platformlara entegre edilecek

KARGU’nun farklı platformlara entegrasyonu konusunda da çalışmalar yürütülüyor. 

Şu ana kadar TSK ve jandarma birlikleri tarafından kullanılan KARGU, önümüzdeki dönemde deniz platformları başta olmak üzere çeşitli platformlarla birlikte görev yapabilecek. 

KARGU’nun zırhlı kara araçlarıyla ve otonom kara sistemleriyle görev yapabilmesine yönelik de faaliyetler yürütülüyor. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu