Havacılık Endüstrisi

İHA’larda dönerkanat dönemi

Türkiye son yıllarda İnsansız Hava Araçları (İHA) konusunda çok önemli adımlar attı. Elle atılan İHA’lardan 5 tonluk sistemlere kadar farklı bir çok model ortaya çıktı. Ancak döner kanat konusunda başta olumlu adımlar atılsa da devamı gelmedi. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin (TUSAŞ) R-300’ü tasarladı. ARGE faaliyetlerinin devamı gelmedi. Baykar’ın Malazgirt İHA’sı seri imalata girebildi. Ama istenilen sayıda sipariş gelmedi…

Günümüzde döner kanat İHA sistemlerinin iki ana kullanım alanı bulunuyor. Bunların başı deniz operasyonu geliyor. Örneğin ABD Donanması’nda ana İHA sistemlerinin başında Northrop Grumman’ın MQ-8C’si geliyor. Bell’in tek motorlu sivil 407 helikopteri gövdesinden yararlanan Northrop Grumman, MQ-8C’yi geliştirdi.

Muharebe sahaları içinse İHA sistemleri yük taşımada kullanılması için önemli adımlar atılıyor. Bir çok proje geliştiriliyor. Bu gelişmeleri Savunma Sanayi Başkanlığı da yakından takip ediyor. TUSAŞ ile Kargo İHA Sistemi geliştirilmesi için anlaşma imzalandı. Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir gelişmeleri sosyal medya üzerinden paylaştı:

Yaklaşık 150 kilogram taşıma kapasitesine sahip döner kanatlı, dikey kalkış ve iniş yapabilecek İHA sisteminin 2021’de seri üretime geçmesi planlanıyor. 

Fotoğraf: Savunma Sanayi Başkanlığı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu