Havacılık Endüstrisi

C295’e mühimmat Roketsan’dan

Airbus tarafından geliştirilen C295 nakliye uçağının kanat altında önceki gün 4 adet Teber 82 lazer güdümlü mühimmat arkasından dün de CİRİT ve L/UMTAS füzeleri ile görüntülenmesi savunma haber sitelerinde gündem oldu. İspanya’da Sevilla kentindeki Airbus askeri nakliye uçağı ana imalat hattının olduğu bölgede spotter yani havacılık fotoğrafçısı Santi Blánquez tarafından iniş sırasında çekilen fotoğrafta uçağın kanat altında Roketsan tarafından geliştirilen mühimmatlar yer aldı.

C295 nakliye uçağının silahlı platform haline getirilmesi konusundaki önemli bir adım olacak çalışmanın ilk bilgileri 2017 yılında yapılan Dubai Havacılık Fuarı’nda verilmişti. C295 uçağının altında Roketsan imalatı mühimmatların modelleri yerleştirilmişti.

Uçağın kanadına mühimmat taşımak için mühendislik işlemlerinin tamamlanmasının ardından pylon yerleştirimi tamamlandı. Halen mühimmatların testleri İspanya’da sürüyor. 

AIRBUS SİLAHLI MODELİ PAZARLIYOR

Özel Kuvvetler tarafından yapılan operasyonlara destek, terörle mücadele gibi konularda kullanılması hedeflenen C295, Türkiye’nin de yakından tanıdığı CN235’lerin bir büyük ve daha güçlü motora sahip modeli. 

Taşıdığı mühimmat ile mini uçan kale haline getirilen C295 için Airbus filosunda mevcut modelleri modifiye ettirmek veya sıfırdan uçak siparişi verecek ülkeler arıyor. Silahlı keşif amaçlı kullanılacak uçaklar aynı zamanda kamera sistemleri ile hedef takip ve işaretleme de gerçekleştirebilecek. 

Halen bu pazar için Ortadoğu’dan ciddi talep var. Bölgede C295 kullanıcıları arasında Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Suudi Arabistan (sipariş verdi) gibi ülkeler bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu