Havacılık Endüstrisi

Boeing, Canlı Virüs Kullanarak Uçak Temizleme Denemesi Yaptı

Amerikalı uçak üreticisi Boeing, canlı virüs kullanarak uçak temizleme denemesi yaptı.

Boeing bu denemeyi, Güvenli Seyahat Girişimi (Confident Travel Initiative) adını verdiği proje çerçevesinde gerçekleştirdi.

Arizona Üniversitesi’nin desteğiyle yapılan testlerde, kimyasal temizleyici, elektrostatik sprey, antimikrobiyal yüzey kaplaması ve ultraviyole çubuk gibi dört farklı yöntemin etkinliği gözlemlendi.

İnsana zararı bulunmayan canlı virüs, 737 tipi bir uçağın içindeki çeşitli yerlere yerleştirildi.

Virüs damlatılıyor

Bu amaçla, herhangi bir uçak seyahatinde yolcuların ve kabin personelinin en fazla temas ettikleri masa, kolçak, koltuk, eşya saklama gözü, tuvalet ve mutfak gibi yüzeylere bir iki damla virüs bulaştırıldı.

Boeing’in geliştirdiği ultraviyole çubuk

Testler uçak hem yerdeyken hem de basınç, nem ve hava akımını farklılıklarındaki durumu anlayabilmek için uçarken yapıldı.

Elde edilen sonuçlarda, yukarıda belirtilen dört yöntemin de virüsü yok etmede başarılı olduğu ortaya çıktı.

Ayrıca, denemede kullanılan MS2 adlı virüsün, Covid-19’a sebep olan SARS-CoV-2 virüsünden daha dayanıklı olduğuna dikkat çekildi.

Dolayısıyla, temizleme noktasında elde edilen başarılı sonuçların, uçakların dezenfekte edilmesine yönelik tavsiye edilen yöntemlere tam anlamıyla güvenilebileceğini gösterdiği belirtildi.

Dr. Abdullah Nergiz

Havacılık sektöründe, hem havayolu hem de havalimanı tarafında 20 yıla yakın profesyonel tecrübesi bulunan Dr. Abdullah Nergiz, Türkiye'nin ilk havacılık blogu olan Havayolu 101'in kurucusu ve baş editörüdür. Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını Türkiye sivil havacılık tarihi üzerine yapmış olan Nergiz, halen profesyonel kariyerinin yanı sıra özel bir üniversitede havacılıkla ilgili ders vermeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu