Yerli Savunma Sistemleri

ASELSAN’ın MMU için geliştirdiği KARAT’ı ilk kez TEKNOFEST’te sergilendi

ASELSAN tarafından, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin (TUSAŞ) imal ettiği Milli Muharip Uçak (MMU) için geliştirilen Kızılötesi Arama ve Takip Sistemi KARAT, ilk kez TEKNOFEST’te sergilendi.

Kızılötesi arama ve takip sistemleri, 5. Nesil savaş uçaklarının düşük görünürlük özelliklerine katkı sağlamak ve pasif arama kabiliyeti kazandırılması için oldukça kritik elektro optik sistemler. Bu noktada ASELSAN, Milli Muharip Uçak için KARAT ve TOYGUN kızılötesi arama ve hedefleme sistemlerini geliştiriyor.

Düşman uçakları, aktif yayın yapmadan pasif olarak tespit edecek

SavunmaSanayiST’de yer alan haberde; KARAT kızılötesi arama ve takip sistemi yani IRST, Milli Muharip Uçak’ın kokpitinin önünde, radar kesit alanı düşürülmüş özel bir pencere arkasında konumlandırılacak. KARAT ile beraber Milli Muharip Uçak, düşman savaş uçaklarını radarı ile aktif yayın yapmadan pasif olarak tespit edebilecek. KARAT ile birlikte Milli Muharip Uçak, tam anlamıyla bir kızılötesi arama sistemine sahip ilk 5. Nesil savaş uçağı olacak.

Karşılaştırılabileceği F-35’te havadan havaya kızılötesi arama fonksiyonu uçağın burun altındaki TOYGUN muadili EOTS sensör sistemi ile gerçekleştiriliyor. KARAT hem EOTS’a göre daha iyi performans gösterecektir hem de ayrık bir sensör olduğu için Milli Muharip Uçağın aynı anda kara hedeflerine taarruz edebilmesini de sağlayacaktır.

Çoklu hedef takip özelliğine sahip

KARAT LWIR bandında çalışan kızılötesi dedektör ile donatılacak böylece uzun menzillerde hedef tespiti mümkün olacak. KARAT, çoklu hedef takip özelliğine, geniş tarama alanına, düşük tarama süresine ve dar/geniş açılarla görüntüleme kabiliyetlerine sahip olacak.

ASELSAN’ın Milli Muharip Uçak ve Kızılelma için geliştirdiği TOYGUN elektro optik sensör sistemi projesi de bir yandan devam ediyor. 1280×1024 piksel çözünürlüğünde MWIR kızılötesi ana sensörü ile TOYGUN, düşük görünürlüklü hava araçlarımızın havadan karaya hedefleme ihtiyacının karşılanmasında rol oynayacak.

ASELSAN TOYGUN

Öte yandan TOYGUN; 1064 nm dalga boyunda lazer işaretleme, en az 35 km mesafeye kadar hassas şekilde lazer mesafe bulma, başka bir platformun işaretlediği hedefin tespiti ve takibi için lazer nokta takibi ve termal görüntüye göre dahili hizalama görevlerini gerçekleştirebilecek. Sistem, yeryüzünde bulunan bir hedefin koordinatları, dahili GPS/ harici INS/ platform seyir verileri/ dahili ataletsel ölçüm birimi desteği ile hesaplayabilme kabiliyetine sahip olacak.

360 derece kızılötesi görüntüleme sistemi

TOYGUN ve KARAT ile Milli Muharip Uçak muadillerinde bulunmayan özel bir sensör füzyonu sistemine sahip olacak. Kızılötesi arama ve hedefleme sistemlerinin ayrı sensörler ile yapılması uçağın hava hedeflerine karşı arama yaparken bir yandan da kara hedeflerine taarruz edebilmesini sağlayacak. TOYGUN ve KARAT, ayrıca Milli Muharip Uçak üzerinde bulunacak 360 derece kızılötesi görüntüleme sistemi ile müşterek çalışacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu