Tatbikat

İlk sivil tescilli F-16 havalandı

İsrail’in hizmetten çıkardığı F-16A ve B modeli toplam 25 uçağı satın alan Top Aces, ilk sivil tescilini aldı. ABD’de İsrail Hava Kuvvetleri kamuflajı ile N854TA tescili alan uçak, dün ilk uçuşunu Mesa Arizona’da yaptı. Top Aces, ABD güçleri için tatbikatlarda kırmızı kuvvet görevini gerçekleştirecek.

Top Aces filosunu büyütmek amacıyla geçen yıl İsrail’in hizmetten çıkardığı F-16 uçaklarını alabilmek için görüşmelere başlamıştı. Uçaklar, bu yılın ocak ayından itibaren teslim edilerek Top Aces filosuna katılmıştı.

İlk gökyüzü ile buluşan uçak, 78-0322 imalat numarası ile Block 5 serisi bir F-16A oldu. İsrail, FMS kapsamında 1980’den itirabaren toplam 129 adet F-16A/B uçağı teslim almıştı. Bu uçakların bir kısmı İran adına üretilmiş ancak devrim sonrasında teslim edilmeye uçaklardı.

İsrail’de F-16’ların ilk büyük operasyonu 1981’de Irak’ta nükleer reaktörün vurulması için yapılan Opera Operasyonu olmuştu. F-16’ların eski nesil A ve B modelleri, modernize edilmelerinin yüksek maliyetli olması nedeniyle İsrail tarafından hizmetten çıkartılmıştı.

TOP ACES KANADA MERKEZLİ

Kanada Montreal merkezli olan Top Aces şirketi, aldığı F-16 uçakları ile ABD Hava, Deniz ve Deniz Piyadeleri güçlerinin farklı eğitimlerinde görev alacak. Son yıllarda artan uygulamalarla bu tür uçakları kullanan şirketler, tatbikatlarda düşman uçağı rolünü oynuyor. Uçaklar, bir çoğu emekli olmuş tecrübeli pilotlar tarafından kullanılıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu