Havacılık Endüstrisi

Airbus ve Rolls Royce elektrikli yolcu uçağı projesini durdurdu

Havada karbon salınımına yeni bir boyut getirecek elektrik motorlu yolcu uçağı projesini koronavirüs salgını vurdu. Airbus ve Rolls Royce’un ‘E-Fan X’ olarak adlandırılan programı mali sıkıntıların kurbanı oldu. Proje durduruldu. 

Elektrikli motor, BAE Systems Avro RJ100 tipi uçağında denenecekti. Dört motora sahip uçağın motorlarından biri geliştirilen hibrit, elektrikli motor olacaktı. 2017 yılında başlatılan projede ilk uçuş için 2021 hedeflenmişti.

Airbus Baş Teknoloji Sorumlusu Grazia Vittadini, yaşanan mali sıkıntı nedeniyle projeye son verme kararı aldığını açıkladı. Vittadini, “Bu kararı almak kolay olmadı. Tüm çığır açan araştırma projelerinde olduğu gibi, hırslarımıza uyumu sağlamak için onları sürekli olarak değerlendirmek ve önceliklendirmek bizim görevimiz” diye konuştu.

Projeyle ilgili çok şey öğrendiklerini belirten Vittadini, “Uçak ‘gökyüzüne çıkmayacak’ fakat programa yatırılan çabanın boşa gitmedi. Son üç yılda, her başarılı E-Fan X kilometre taşı bize gelecek için zengin bilgiler sundu. Piller ve yüksek voltaj sistemleri konusunda önemli bir tecrübe edindik. Bu tecrübeler gelecekte yeni projelere uygulanacak” dedi.

Bir dönem bölgesel uçuşlar için geliştirilen İngiliz BAE Systems tasarımı RJ70, RJ85, RJ100 ve RJ115 uçakları özellikle kısa pistli, yüksek irtifadaki pistlere yapılan uçuşlarda kullanılmıştı. Bu uçağın kullanıcılarından biri de Türk Hava Yolları olmuştu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu