Havacılık Endüstrisi

Airbus A400M yangınlara 20 ton söndürücü ile müdahale edecek

Türk Hava Kuvvetleri’nin de ilk kullanıcılarından olduğu Airbus imalatı askeri nakliye uçağı A400M orman yangınları ile mücadelede yeni bir sayfa açtı. Uçak, 20 ton suyu, kargo bölümünden atarak ilk testi başarıyla tamamladı. Böylelikle A400M’in görevleri arasına yangınla mücadele de eklenmiş oldu.

İspanya Getafe tesislerinde yapılan testlerde uçak 150 feet irtifa yani 50 metreye kadar alarak 125 knot (231 km/saat) hızla 10 saniyeden daha kısa bir sürede 20 ton su atışını yaptı. Bu testler için uçağın kargo bölümene özel tanklar yerleştirildi.

İspanya Hava Kuvvetleri ile iş birliği

Bu prototipin geliştirilmesi ve testler, İspanyol Hava Kuvvetleri’nin 43. Grubunun yanı sıra İtfaiye operasyonlarında Avrupa yetkilileri ve Ekolojik Geçiş ve Demografik Mücadele Bakanlığı (MITECO) ile yakın işbirliği içinde gerçekleştirildi.

Airbus Savunma ve Uzay CEO’su Mike Schoellhorn, başarılı atış sonrasında “Bu yangın söndürme kitinin geliştirilmesi, yalnızca eylemlerimizle değil, ürünlerimizle de daha sürdürülebilir ve daha güvenli bir dünya yaratmaya yardımcı olma yolculuğumuzun ayrılmaz bir parçasıdır. A400M’nin orman yangınlarının oluşturduğu giderek artan tehdide karşı mücadelede hayati bir rol oynayabileceğine ve sosyal ve çevresel sistemlerin restorasyonunu destekleyebileceğine kuvvetle inanıyoruz” dedi.

 

Uçakta kalıcı değişiklik yapılmıyor

A400M için oluşturulan Airbus yangınla mücadele çözümü, uçakta herhangi bir değişiklik gerektirmeyen ve bu nedenle A400M filosundaki herhangi bir uçakla değiştirilebilen bir roll-on/roll-off (RORO) kitidir. 

Su, kargo ambarındaki sabit bir tankta depolanır ve iki bağımsız kapı tarafından tutulur. Bu kapılar iki adet taşkın borusuna bağlıdır, bu nedenle tahliye tetiklendiğinde su, rampanın sonundaki iki bölümden dışarı atılır. RORO çözümünün tanıtılması, öngörülemeyen yangınlara hızlı tepki verilmesine ve uçağın diğer rollerinden herhangi birine göre yeniden yapılandırılmasına olanak tanımakta.

150 feet irtifa kadar inilebiliyor

Düşük seviye uçuş kabiliyeti ve düşük hızlarda manevra kabiliyeti sayesinde A400M, 150 feet’e kadar çok düşük yüksekliklerde su yüklerini doğru bir şekilde düşürebilir. Gelecekte, bu kitin üretim versiyonunun geliştirilmesine ek olarak Airbus, bu operasyonu gece koşullarında da analiz ederek görevin verimliliğini ve etkinliğini güçlendirecek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu