Havacılık Endüstrisi

A380’i motor imalatçıları yolda bıraktı

Airbus’ın efsane satış başkanıJohn Leahy, A380’in imalatının bitmesiyle ilgili ilginç bir iddiayı ortaya attı. Amerikalı olup Avrupalı uçak devinin satış başkanlığına kadar yükselen ve bugüne kadar binlerce uçak satışına imza atan Leahy, motor imalatçılarının Airbus’ı dünyanın en büyük yolcu uçağı A380’de yolda bıraktığını, mühendislik ve fiyatlama konularında da sorun yaşadıklarını iddia etti.

Yaklaşık 25 yıl boyunca Airbus’ın Satış Başkanlığı görevinde bulunan ve 2018(‘de emekli olan Leahy, www.airlinerataings.com sitesinin sorularını cevapladı. Satış sihirbazı Leahy’nin en merak edilen konu olan A380’in emekliliği hakkında verdiği cevap çok ilginçti.

A380’in tasarım çalışmaları sırasında kendi mühendislerini körü körüne bu hataya düştüklerini belirterek “A380 için uzun süre Rolls Royce ve General Electric-Pratt&Whitney tarafından geliştirilecek dev motorları bekledik. Ne zaman A380’in uçuş testleri başladı, işte o an motor imalatçıları 787 için geliştirdikleri yeni motoru açıkladılar. GEX veya Trent 1000, yüzde 15’e kadar yakıt tasarrufu sağlıyordu. Bu motorlarla A380 projesine başlayabilseydik şu an uçak çok farklı yerde olabilirdi” dedi.

A380’in 2-3 yıl geciktiğini belinden Leahy, “O zaman yeni motorları bekleyip projeye tekrar başlayabilirdik. Ancak bizim mühendislerimiz Boeing’in 787 yerine Sonic Cruiser adını verdiği çok hızlı uçabilen bir uçağı hayata geçirebileceğine inanıyordu. Bu yaklaşım bizim daha eski motorlar üzerinden yürümemize neden oldu”

BEKLENTİ BİR BÜYÜK MODELDİ

Airbus, aslında daha büyük olacak 900 serisi için planlama yapıyordu. Yolcu kapasitesi yaklaşık 150-200 civarında artacak olan uzun gövdeli 900 için ilk imal edilen 800 serisinde ona göre kanat, gövde bağlantıları hazırlandı. Bu durum uçağın ağırlık oranlarını da olumsuz etkiledi.

Diğer taraftan fiyatlama konusunda da Airbus’ın özellikle 2009-2011 arasında agresif davranmadığını belirten Leahy, “Fiyatları daha makul seviyelerde tutabilseydik, çok daha fazla sipariş alırdık” diye konuştu.

787 BENİ TEDİRGİN ETTİ

Leahy, A380’e odaklandıktan sonra Boeing’in 787 hamlesine dikkat çekerek “Bu beni endişelendiriyordu. Geliştirdikleri teknolojileri 747-8’e uyguladılar. Ancak pazar daralıyordu. A380 yüzde 85-95 arasında doldurabilirseniz iyi bir uçak. Çift motorlu 787 veya A350’ye göre daha iyi maliyetleri var.  Ancak doldurmak çok zor. Dar bir pazar”

RÖPORTAJIN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu