Hava Kuvvetleri

Su-75 için 4 prototip 2026’ya kadar üretilecek

Rusların tek motorlu 5’inci nesil savaş uçağı projesi Su-75 Chekmate için ilk uçuş ve prototip imalat süreçleri belli oldu. Hedef tek motorlu açağın 2024’te gökyüzü ile buluşması. Rusya ilk etapta uçağın test sürecinde kullanılacak toplam 4 adet prototibi 2026’ya kadar uçuracak.

Rus devlet haber ajansı TASS’ın haberine göre Vladivostok’ta gerçekleştirilen Doğu Ekonomik Forumu sırasında uçakla ilgili bilgiler paylaşılmaya başlandı. 

Rusya Su-75’i 2024’ün ilk çeyreğinde uçuracak. Arkasından yoğun bir test programı başlatacak ana yüklenici United Aircraft Corporation, 2026’ya kadar diğer prototip üretiminin tamamlanması ve test sürecinin bitirilmesini hedefliyor. Şirket 2026’dan itibaren seri imalata geçecek. 

United Aircraft Corporation CEO’su Yury Slyusar, daha önce TASS Haber Ajansı’na verdiği röportajda test amaçlı toplam 4 adet Su-75 Checkmate üretileceğini açıklamıştı.

2021’de açıklandı

Proje ilk olarak Moskova’da düzenlenen MAKS-2021 Havacılık Fuarı’nda tanıtılmıştı. Uçağın uluslararası lansmanı ise geçen yıl kasım ayında Dubai’de yapılan Dubai Air Show’da yapılmıştı.

Tek pilot tarafından uçurulacak Su-75 ile Ruslar, F-35’e rakip oluşturmayı hedefliyor. Yapay zekanın yer alacağı projede Su-75’in 1.8 Mach’a çıkması ve 3 bin kilometre operasyon yarı çapı ile uçması hedefliyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu