Havacılık Endüstrisi

Gezgin seyir füzesine Ukraynalı AI-35 motoru

Türkiye tarafından geliştirilen Gezgin seyir füzesi Ukraynalı SE Ivchenko-Progress  şirketinin tasarladığı AI-35 tipi motorla uçacak. Ukrayna merkezli Defence Express’in haberine göre, Türkiye ve Ukrayna arasında imzalanan anlaşmada motor AI-305’ten geliştirilecek. Motor AI-35 adını alacak.

AI-305 serisi turbofan motor, 310 kgf güç üretiyor. Ağırlığı ise 61 kg. Bu açıdan KTJ3200 ve TR40’a göre daha fazla güç üretebiliyor.

Konu, geçen yıl Ukrayna’nın eski Ekonomi, Ticaret ve Tarım Bakanı Tymofiy Milovanov’un Türkiye ziyareti sırasında gündeme gelmişti. SE Ivchenko-Progress’ten Igor Kravchenko’nun Defence Express’e verdiği bilgiye göre “AI-35’i Türkiye için yapıyoruz. Motor seyir füzesinde kullanılacak. Bu motorla ilgili kontrat imzalandı” dedi.

YERLİ TOMAHAWK

Gezgin füzesi, kara veya deniz konuşlu olarak atılması hedefleniyor. Ses altı hıza sahip olacak Gezgin ‘yerli Tomahawk’ füzesi olarak da tanınıyor. ABD’nin ilk defa 1. Körfez Savaşı’nda yoğun olarak kullanmaya başladığı füze, radar ağından kaçarak uzun menzili ile hedeflerini buluyor.

BAYKAR MIUS İÇİN GÜNDEME GELMİŞTİ

SE Ivchenko-Progress ile Baykar grubu geçtiğimiz yıllarda AI-450 motoru için ortak imalat ve geliştirme konusunda anlaşma imzalamıştı. Bu motor halen Akıncı TİHA’da kullanılıyor. Ortak çalışmalarda ikinci konu ise Baykar tarafından geliştirilen jet motorlu Muharip İnsansız Uçak Sistemi’nde (MIUS) konusunda atılmıştı.

MIUS’ta  SE Ivchenko-Progress’in AI-25TL motorunun kullanılması hedefleniyor. Bu motor, kalkışta 1720 kgf güç üretiyor. Toplam 4 bin saat uçuş ömrüne sahip motor, 3 metre 36 santimetre uzunluğunda. Toplam ağırlığı ise 350 kg. Halen motor L-39, JL-8 ve MK-8J gibi eğitim uçaklarında kullanılıyor.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu