Haberler

Havacılığı bekleyen tehlike: 5G

Cep telefonlarında 5G dönemi başlıyor. Çok büyük dosyalar hızla iletilecek. Görüşme kalitesi artacak. Ama 5G, havacılık için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Amerikan Federal Havacılık Otoritesi (FAA)uyarı üzerine uyarı yayınlıyor.

2022 yılında aktif kullanılmaya başlanacak 5G teknolojisinin havacılığı olumsuz etkileyip kazalara sebebiyet verme ihtimali olduğunu bülten ile yayınladı. Kanada hükümeti havalimanlarına yakın 5G baz istasyonlarının kurulumunu yasaklarken Avusturalya ve Fransa benzer adımları atmaya başladı.

FAA; 5G istasyonlarının Uçakların radar altimetre sisteminin  yanlış bilgi vereceği, görüş mesafesinin düşük olması durumunda yaklaşmanın imkansız olacağını belirtti.

Havacılık güvenliği için büyük sorunlar yaşanacağının altını çizdi. Binlerce bitişik olarak yayın yapan 5G istasyon radyo dalgaları ile uçak sistemlerinin baş edemiyeceğinini belirtti.

RADAR ALTIMETRE; Arazi Önleme ve Uyarı Sistemleri (TAWS) yere yakınlık sistemi için yeni standartların getirilmesi, yeni teknolojiler bulunmasının yıllar alacağını ve bu dönemde bir çok olumsuzlukların yaşanacağı belirtildi.

Federal Havacılık İdaresi; üreticileri, operatörleri ve pilotları, 5G telekomünikasyon teknolojisinin kullanımının neden olduğu hassas uçak elektroniği ile olası paraziti ele almak için harekete geçilmesi gerekebileceği konusunda uyaran özel bir bilgi bülteni yayınladı.

Federal Aviation Administration ” FAA nin yayınladığı emniyet bülteni

Benzer bir açıklamada IATA’dan geldi

IATA’nın ATM Mühendislik ve Havacılık Radyo Spektrumu Başkanı Noppadol Pringvanich’e göre, Arazi Önleme ve Uyarı Sistemleri (TAWS) gibi kokpit sistemleri, pilotlara konum raporlarını doğru bir şekilde görüntülemek için GPS sinyallerini kullanır. Bu TCAS sistemi kullanan tüm uçakları etkiler ve doğru bilgi alamayınca  tehlikeli yer yakınlaşmaları yaşanabilir dedi.

5G nin Alçak İrtifa Hava Sahası yani İnsansız trafik yönetimi (UTM) kullanımı için büyük olanak sağlayacaktır. Fakat pilotlu sistemler için sorunlar barındırmaktadır.  Sivil havacılık düzenleyicileri tarafından bölge bazında giderek daha fazla tanımlandıkça, 5G, insansız hava araçları veya elektrikli hava taksileri için muhteşem olacağı kesindir.

Buna karşılık Uçak teknik bölümleri 5 G den çok memnun.. Lufthansa Technik’in Hamburg’daki bakım alanında 5G ile Dijital Otomasyon Bulutu (DAC) uçtan uca özel kablosuz ağ bilgi işlem platformunu kullanarak tüm uçak motorlarına  tanımladı.

Lufthansa Technik, 5G özellikli konsepti, havayolu bakım mühendislerinin Hamburg’daki tesislerine gitmek zorunda kalmayacakları, bunun yerine ağı yüksek çözünürlüklü video eğitimleri için kullandıkları “Sanal Masa Denetimi” projesi olarak tanımlıyor.

FAA: Tüm uçakların SATCOM’larında sorun yaşanacak

Satcom sistemi esas olarak okyanus operasyonlarında kullanılsa da, pilotun uçak kalkmadan önce çalıştığından emin olması gerekiyor. Ancak havaalanının yakınında bir 5G istasyonunuz varsa, parazite neden olabilir. Satcom’unuzu kilitleyemezseniz, sistemin çalışır durumda olduğunu doğrulayamazsınız, dolayısıyla yola çıkamayabilirsiniz. Bunun maliyetli operasyonel olarak çok yüksek olacaktır.

FAA, 5 Aralık’tan itibaren 5G kablosuz ağlar için bazı ek spektrum kullanmaya başlama planına ilişkin hava güvenliği endişeleri hakkında Federal İletişim Komisyonu ile görüşüyor.

Ayrıca pilotların, uçuş sırasında 5G ile donatılmış tüm taşınabilir elektronik cihazların kapatılması veya uçak moduna alınması gerektiğini yolculara hatırlatmasını tavsiye ediyor.

FAA, “özellikle alçak irtifa operasyonları sırasında, radyo altimetrelerine bağlı olan güvenlik sistemlerinin ve diğer ekipmanların yeteneklerinde bozulma” potansiyeli konusunda uyardı.

 

 

FAA, ekipman üreticilerinin ayrıca belirli radyo altimetrelerinin 5G parazitine duyarlılığını belirlemek için testlerine devam etmesi ve parazitin etkilerini azaltabilecek tasarım değişikliklerini araştırması gerektiğini söyledi.

Havacılık endüstrisi, bir yıldan fazla bir süredir C-Band spektrumunu kullanma planı hakkında alarm veriyor. Şebeke operatörlerinin 5 Aralık’tan itibaren 46 pazarda spektrumu kullanmaya başlaması bekleniyor.

FAA Yönetici Yardımcısı Bradley Mims, ilk olarak Cuma günü Reuters tarafından bildirilen bir mektupta , ajansın “C bandındaki 5G ağ operasyonlarından radar altimetre performansına müdahaleden kaynaklanan havacılık güvenliği üzerindeki potansiyel etkiyle ilgili derin endişeyi” paylaştığını söyledi.

SEREF SEZGIN

16.11.2021

Kaynak:

https://www.reuters.com

https://www.bloomberg.com

https://www.communicationstoday.co.in/fight

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu