Uzay

Kayıp astronot alet çantası teleskopla görüntülendi

Uzayda kaybolan bir alet çantası, Roma’dan çekilen yeni bir görüntüde parlak ışık saçarken objektiflere yansıdı. Çanta, 1 Kasım’da astronotların güneş paneli tamiri sırasında kontrol dışına çıkmıştı.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) uzay yürüyüşü yapan iki astronot, 1 Kasım’daki uzay yürüyüşü sırasında alet çantasını (kendileri herhangi bir zarar görmeden) kaybetti. Dürbünle görülebilen parlak nesne, Sanal Teleskop Projesi ekibi tarafından 15 Kasım Çarşamba günü çekilen görüntülerde ortaya çıktı.

Proje kurucusu Gianluca Masi, görselin yanında yaptığı açıklamada, “Yukarıdaki görsel 2 saniyelik tek bir pozdan geliyor. Teleskop onu takip ederken, nesne merkezde keskin bir ışık noktasına benziyor, bu nedenle yıldızlar arka planda uzun izler bırakıyor.” dedi.

Güneş paneli değiştirilinken kayboldu

NASA astronotları Jasmin Moghbeli ve Loral O’Hara, alet çantası “yanlışlıkla kaybolduğunda” zorlu bir güneş enerjisi paneli parça değişimi yapıyorlardı.

NASA yetkilileri 1 Kasım’da yaptıkları açıklamada, “Uçuş kontrolörleri alet çantasını harici istasyon kameralarını kullanarak tespit etti. Uzay yürüyüşünün geri kalanında aletlere ihtiyaç duyulmadı. Görev Kontrol, çantanın yörüngesini analiz etti ve istasyonla yeniden temasa geçme riskinin düşük olduğunu ve herhangi bir eyleme gerek kalmadan gemideki mürettebatın ve uzay istasyonunun güvende olduğunu belirledi.” ifadesini kullandı.

Başıboş alet çantası, Dünya atmosferi onu yüzeyden yaklaşık 113 kilometre yükseklikte güvenli bir yanma için geri çekene kadar birkaç ay boyunca gezegenimizin etrafında yüzecek. Çanta geçen hafta itibariyle Dünya’nın yaklaşık 415 kilometre üzerindeydi.

Yörüngede 6178 uydu var

NASA, uzay istasyonunu çevreleyen birkaç mil uzunluğundaki “pizza kutusu” şeklinin içine giren her türlü uzay enkazını dikkatle izliyor. Yörüngedeki kompleks, 24 yıllık hizmetinde neredeyse 40 kez yoldan çekilmek zorunda kaldı, ancak mürettebatın güvende tutulması için 10 binde 1’lik bir tesadüf oranı gözetiliyor.

Yörüngedeki fırlatma ve uydu sayısı arttıkça uzay çöpü potansiyeli de artıyor. Avrupa Uzay Ajansı’nın modelleri, bir milimetreden daha büyük 130 milyon parçaya yakın uzay enkazı olabileceğini öne sürüyor. Ancak izlenebilir alan öğelerinin sayısı çok daha az.

Duyarlı Bilim İnsanları Birliği, 1 Ocak 2023 itibarıyla yörüngede 6 bin 718 uydu (çoğu SpaceX Starlink uzay aracı) bulunduğunu öne sürüyor. Space-Track’e göre Kuzey Amerika Havacılık ve Uzay Savunma Komutanlığı (NORAD), Dünya yörüngesinde ebadı yaklaşık 5 cm ye kadar olan toplam 45 bin nesneyi izliyor.

Astronotlar, kendilerini ve 109 metre genişliğindeki kompleksin etrafındaki herhangi bir ekipmanı güvenli bir şekilde nasıl taşıyacakları da dâhil olmak üzere, uzayda denemeden önce düzinelerce saat boyunca uzay yürüyüşü prosedürlerini prova ediyorlar.

Ancak bazen, tüm çabalara rağmen, büyük uzay giysisi eldivenlerinde aletlerin veya diğer küçük eşyaların düşmesi mümkün. Örneğin 2008 yılında NASA astronotu Heidemarie Stefanyshyn-Piper, Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) güneş panelindeki sıkışmış bir dişliyi onarmaya çalışırken elinden farklı bir alet çantası kaydı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu