Savunma

Su-34 Kinzhal füzesi atışlarına başladı

Rus Hava Kuvvetleri’nin gelişmiş bombardıman uçağı Su-34’lere hipersonik Kh-47M2 Kinzhal füzesi atış kabiliyeti kazandırıldı. Uçak, ilk atışını Ukrayna Savaşı’nda yaptı.

Rus savunma yetkililerinin Rusya devlet haber ajansı TASS’a verdiği demeçte, füzenin kullanıldığı doğrulanarak ”Su-34 savaş uçağı, özel askeri operasyonda Kinzhal hipersonik füzesini kullandı.  Bu uçuşu başarıyla tamamlayan uçuş ekibine devlet ödülü verildi” dedi.

Rusya, devlet terminolojisinde Ukrayna Savaşı’nı ‘özel operasyon’ olarak değerlendiriyor.

Saatte 6 bin 125 kilometre hıza sahip

Füze, hipersonik yani ses hızının 5 katı süratte uçabiliyor. Uçaktan yüksek irtifadan atılan füze, saatte 6125 kilometre hızla hedefine gidebiliyor. Bu yüksek hız nedeniyle hava savunma füzeleri tarafından vurulması oldukça güç.

Füzeler, çok yüksek irtifaya, Rus Hava Kuvvetleri’nin MiG-31 tipi uçağı ile çıkartılıyor. Füzenin menzili ise 2 bin kilometre.

Uzmanlar, MiG-31 yerine Su-34’lerin kullanılmasının önemine dikkat çekerek, Rusya’nın gelecekte Kinzhal’ın daha da ağır ve uzun menzilli modelinin geliştirecek. MiG-31’in yaklaşık 9 tonluk taşıma kapasitesine göre Su-34, 12 ton mühimmat taşıyabilecek. Bu açıdan Rusya füzenin daha da gelişmiş modelleri üzerinde çalışıyor yorumunda bulundu.

Sürat ve görev yapılan irtifa açısından MiG-31 ile karşılaştırıldığında, Su-34 daha alçak irtifadan ve daha yavaş uçuş hızına sahip.

Rusya Ukrayna Savaşı’nda ilk Kinzhal atışını Mart 2023’te gerçekleştirmişti. Ukrayna füzelere karşı Kiev’de Patriot’lar ile karşılık veriyor. Ukrayna, 4 Mayıs 2023 tarihinde Kinzhal füzesinin Patriot tarafından vurulduğunu açıklamıştı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu