Güvenlik

Zelenski: NATO üyeliğinden vazgeçebiliriz

Ukrayna’da savaş ilk ayını doldurmaya yaklaşırken Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’den yapılacak ateşkes ve Rus askerlerinin çekilmesi durumunda NATO üyeliğinden vazgeçebileceklerini, Kırım ve Donbas’ın statüsünü tartışmaya da hazır olduklarını açıklaması geldi.

Devlet Başkanı Zelenski, Rusya lideri Vladimir Putin’le doğrudan barış görüşmeleri yapma talebini yineledi ve Rus tarafının en önemli talebi olan NATO üyeliğinden vazgeçmeye hazır olduğunu açıkladı. Ukrayna medyasına konuşan Zelenski, Putin’le yüz yüze görüşmediği takdirde Rusya’nın gerçekten savaşı sonlandırmak isteyip istemediğini anlamanın imkaansız olacağını söyledi.

Zelenkski’den önemli adım

Zelenski, ateşkes sağlanması, Rus askerlerinin çekilmesi ve Ukrayna’nın güvenliğinin garanti edilmesi karşılığında kendilerinin de NATO üyeliği arayışına son vereceklerini taahhüt etmeye hazır olduklarını açıkladı..

Putin’le görüştüğü takdirde, Rusya’nın işgal ettiği Kırım ve Rusya destekli ayrılıkçıların kontrolündeki Donbas bölgesinin statüsünün de tartışılabileceğini belirten Zelenski, “Böyle bir fırsatım olursa ve Rusya da isterse, bu sorunların tamamını ele alabiliriz. Hepsini çözer miyiz? Hayır. Ama kısmen başarabilme, en azından savaşı durdurma şansımız var” dedi.

Barış anlaşması

Zelenski bu bölgelerin statülerini tartışmaya gönüllü olduğunun sinyalini vermiş olmasına karşın bu bölgelerin Ukrayna’nın parçası olduğunu ve ülkesinin teslim olmayacağını yineledi. Ukrayna lideri ayrıca, “tarihi” değişiklikler içerecek tüm barış anlaşmalarının ulusal referanduma sunacaklarının altını çizdi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu