Güvenlik

Pakistan’da Super Mushshak kazası

Pakistan’da Hava Kuvvetleri’ne PAC MFI-395 Super Mushshak tipi ait pervaneli tek motorlu eğitim uçağı dün Khyber Pakhtunkhwa eyaletinin Peşaver kentinde düştü. Kazada iki pilot hayatını kaybetti.

Kazayla ilgili açıklama yapan Pakistan Hava Kuvvetleri, içinde bir öğretmen pilot bir de pilot adayı subayın bulunduğu uçağın eğitim uçuşu için havalandığı ve bilinmeyen bir sebeple düştüğünü açıkladı. Kazayla ilgili olarak soruşturma başlatıldı.

Pakistan’ın 1960’ların sonunda İsveçli Saab tarafından tasarlanan ve üretim hakları alınan uçağı 1980’lerden sonra imal etmeye başlamıştı.

Daha sonra modernize edilen, kokpiti dijital hale getirilen uçağın yeni modeli Super Mushshak olarak adlandırılan uçak bir çok ülkeye satılmıştı.

Türk Hava Kuvvetleri de sipariş verdi

Türk Hava Kuvvetleri, temel pilotaj eğitimi için 2016 yılında PAC MFI-395 Super Mushshak uçaklarını seçmişti. Plana göre Hava Harp Okulu’nda özendirici eğitim için yaklaşık 50 yıldır kullanılan T-41’ler emekli edilecek, yerlerine 2. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda halen görev yapan SF-260D’ler geçecek. Bu boşluğu da Super Mushshak’lar kapatacak.

Yapılan anlaşmaya göre Türkiye Pakistan’dan toplam 52 adet PAC MFI-395 Super Mushshak Eğitim Uçağı alacak. Üretim ve teslimat aşaması salgın nedeniyle ertelenirken teslimatın bu yılın ikinci yarısında gerçekleşmeye başlaması planlanıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu