Genel Havacılık

THK CL215’ler ile yangın sezonunu açtı

Türk Hava Kurumu, bakımları tamamlanan ilk CL215 tipi amfibik yangın söndürme uçağını yangın söndürme operasyonuna destek için bölgeye gönderildi. Toplam 4 uçaktan ilki, Milas Bölgesi’nde görev alacak.

Ankara Etimesgut’ta Türk Hava Kurumu tesislerinde gerçekleştirilen törenle CL215, törenle bölgeye gönderildi.

THK (Çağrı Heyeti) Başkanı Ali Yüksel, Gökçen Havacılık Genel Müdürü Hakan Ekmekçi, THK Teknik Genel Müdürü Cemal Balıkçı ile pilot ve teknik ekip kurban keserek CL215’i yolcu etti.

Üç yıllık anlaşma

Orman Genel Müdürlüğü, bir önceki yıl gelen tepkilerin sonrasında 2022 sezonu için Türk Hava Kurumu ile de yeniden anlaşma yapmıştı. THK 4 adet CL215’i, Orman Genel Müdürlüğü’ne kiralamıştı.

Peyder pey bakımları tamamlanan uçaklar önümüdeki günlerde tam kadro yangın sezonunda görev alacak.

Hem karaya hem de suya inip kalkabilen CL215’ler, 4900 litre su kapasitesine sahip. Seyir hızı saatte 291 km olan uçaklar, uzun yıllardır THK tarafından kullanılıyor.

100 litre fark

CL215, Bakan Pakdemirli döneminde Orman Genel Müdürlüğü’nün “En düşük 5000 litre kapasite” ihale şartnamesi nedeniyle kabul edilmemişti.

2021 yılının yazında Antalya Manavgat’ta çıkan yangınlar sonrasında halk büyük tepki göstermiş ve uçaklar ertesi yıl bakımları tamamlanıp yeniden filoya kiralama yoluyla dahil edilmişti.

CL215’LERİN HİKAYESİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Türk Hava Kurumu’na bakım konusunda Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) destek verdi. THK eğer yeterli kaynağı bulabilirse, uçaklara turboprop motor takılarak gövde ömürlerinin en az 30 yıl daha uzatılması konusunda çalışma yapmayı hedefliyor.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu