Diploması

‘Kuzey Kore ile askeri anlaşmayı askıya alabiliriz’

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, Kuzey Kore’nin, ülkesinin hava sahasını tekrar ihlal etmesi halinde Seul’un Pyongyang ile 2018 yılında yaptığı askeri anlaşmayı askıya alabileceği uyarısında bulundu.

Kuzey Kore’nin geçen ay sonu Güney Kore hava sahasını insansız hava araçlarıyla (İHA) ihlal etmesi iki ülke arasında gerilimin tırmanmasına yol açmıştı.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, bu açıklamayı Kuzey Kore’nin olası ihlallerine karşı alınan önlemlerle ilgili kendisine yetkililer tarafından bilgi verilmesinden sonra yaptı.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol adına açıklama yapan Basın Sekreteri Kim Eun-hye, “Devlet Başkanı görüşme sırasında, Ulusal Güvenlik Konseyi yetkililerine, Kuzey Kore’nin topraklarımızı işgal etmek için başka bir provokasyon düzenlemesi durumunda askeri anlaşmanın geçerliliğini askıya almayı gözden geçirmeleri talimatını verdi” dedi.

2018 yılındaki anlaşma ne öngörüyor?

2018 yılında iki ülke liderinin yaptığı tarihi zirvede yapılan askeri anlaşma, taraflar tarafından “tüm düşmanca eylemlerin durdurulması, sınır çevresinde uçuşa yasak bölge oluşturulması ve kademeli olarak askerden arındırılmış bölge içindeki kara mayınları ve karakolların kaldırılmasını” öngörüyor.

Anlaşmanın askıya alınması, sınır karakollarının geri gelmesi, eski uçuşa yasak bölgede gerçek zamanlı tatbikatlar ve sınır ötesi propaganda yayınlarının yeniden başlaması anlamına geliyor.

Yoon Suk-yeol’un mayıs ayında göreve gelmesinden bu yanan Seul’un, Pyongyang’a karşı daha katı bir tutum izlediği görülüyor.

Yoon seçim kampanyası sırasında da Kuzey Kore’nin ihlallerinin sürmesi halinde askeri anlaşmayı askıya alacağı tehdidinde bulunmuştu.

Yoon, son olarak Kuzey Kore İHA’larını ülke hava sahasına girmesini engelleyemediği gerekçesiyle orduya sert eleştirilerde bulunmuştu.

Savunma Bakanı Lee Jong-sup geçen hafta parlamentoda yaptığı konuşmada, İHA savunmasını güçlendirmek için önümüzdeki 5 yıl içinde 440 milyon dolar harcayacaklarını duyurmuştu.

ABD: Seul’u, Pyongyang’ın nükleer saldırılarına karşı savunmaya kararlıyız

Bu arada Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean Pierre, ABD’nin Güney Kore’yi, Kuzey Kore’nin nükleer saldırısı dahil her türlü şiddet eylemine karşı savunmaya sonuna kadar kararlı olduğunu söyledi.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un, ortak nükleer tatbikat açıklamasına atıfta bulunan Jean Pierre, iki liderin hükümetlerine söz konusu tatbikatlar yerine ABD’nin “genişletilmiş caydırıcılık” stratejisine dayalı, ortak savunma hazırlıklarını daha da artırma talimatı verdiklerinin altını çizdi.

Jean Pierre, “ABD, ittifaka tamamen bağlıdır ve ülkenin tüm savunma gücü Güney Kore’ye genişletilmiş caydırıcılık sağlıyor” dedi.

Sözcü, “Kamboçya’daki görüşmelerinin ardından (ABD Başkanı Joe) Biden ve Yoon, ekiplerine Kuzey Kore’nin nükleer silah kullanımı dahil, bir dizi senaryoya etkili ve iş birliği içinde bir yanıt verme görevi verdi. Yoon da açıklamasında, bu göreve atıfta bulunuyordu” diye konuştu.

Öte yandan Biden dün, iki ülkenin ortak nükleer tatbikatları görüşüp görüşmediği yönündeki soruya, “Hayır” yanıtını vermişti.

Yoon ise ülkesinin Chosun Ilbo gazetesine verdiği röportajda, “Etkili genişletilmiş caydırıcılık stratejisi için ABD ile ortak planlama ve nükleer kapasite açısından ortak tatbikatlar hakkında görüşme halindeyiz. ABD de bu konuda oldukça olumlu.” ifadelerini kullanmıştı.

Kuzey Kore, 2022’de 90’ı aşkın füze fırlattı

Kuzey Kore, 2022’de önceki senelere göre, bir yılda fırlattığından daha fazla sayıda füze ateşleyerek Kore Yarımadası ve Doğu Asya’da tansiyonu yükseltti.

Doğu ve batı yönlerine çeşitli tip ve menzillerde toplam 90’ı aşkın füze fırlatan Pyongyang yönetimi, Kasım 2022’de sadece bir günde 23 füze ateşledi.

Pyongyang, 2023’ün ilk saatlerinde de balistik füze denemesi yapmıştı. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığına göre, yerel saatle 02.50 sularında Ryongsong bölgesinden kısa menzilli balistik füze fırlatılmıştı. (Euronews)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu