HaberlerHavalimanları

‘Yeni Ercan Havalimanı, KKTC’nin bölgede bir marka hâline getirilmesine katkıda bulunacaktır’

10 milyon yolcu kapasitesi ve 30 uçaklık park alanı ile yenilenen Ercan Havalimanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete açıldı. Erdoğan, Ercan Havalimanı Yeni Terminal ve Pisti’nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Bu eser, Doğu Akdeniz’de bir istikrar havzası olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bölgede bir marka hâline getirilmesine katkıda bulunacaktır” dedi.

Yenilenen Ercan Havalimanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekilerin katıldığı tören ile KKTC Din İşleri Başkanı Ahmet Ünsal tarafından okunan duanın ardından kurdele kesilerek açıldı.

Yeni hizmete giren pist ve 3 bin 100 metre uzunluğundaki yeni piste ilk inişi Cumhurbaşkanlığı filosundaki TC-TUR tescilli A330 tipi uçak yaptı.

Programda yaptığı konuşmada törene katılmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kıbrıs Türkü’nün Ada’daki varlığının baki olduğunu dosta düşmana haykırdığımız Barış Harekâtı’nın 49’uncu yıl dönümünü bu vesileyle yürekten tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

Sivil hava trafiğine 3 Şubat 1975’te açılan Ercan Havalimanı’nın daha önce 20 bin metrekarelik terminal binası, 34 bin metrekarelik otopark alanı ve 2 bin 755 metre uzunluğunda ana piste sahip olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2016’da başlanan inşa faaliyetleriyle havalimanının geniş gövdeli uçaklara da ev sahipliği yapma kapasitesine kavuşturulduğunu bildirdi.

‘ERCAN HAVALİMANI, KIBRIS ADASI’NIN EN BÜYÜK YOLCU KAPASİTESİNE SAHİP HAVALİMANI KONUMUNDADIR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti: “Toplam 7 milyon 800 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilen Ercan Havalimanı, 2 bin 755 metre uzunluğundaki mevcut piste kıyasla 3 bin 100 metre uzunluğunda yeni pisti sayesinde her model yolcu uçağının kullanımına uygun hâle getirilmiştir. Yeni terminal, eskisine kıyasla 6 kat büyütülmüştür. Bu şekilde 10 milyon yolcuya kadar hizmet verebilecek duruma gelmiştir. Daha modern ve kapasiteli terminal binası, turizme doğrudan katkısının yanı sıra, daha fazla yatırım, daha fazla gelir, daha fazla istihdam demektir. Bugün itibarıyla Ercan Havalimanı, Kıbrıs Adası’nın en büyük yolcu kapasitesine sahip havalimanı konumundadır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu eser, Doğu Akdeniz’de bir istikrar havzası olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bölgede bir marka hâline getirilmesine katkıda bulunacaktır” diye ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, etüdünden inşasına ve işletmesine kadar, böylesine önemli bir eserin hizmete sunulmasının her aşamasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

‘BUGÜN AÇILIŞINI YAPTIĞIMIZ YENİ TERMİNALİN VE PİSTİN ULUSLARARASI UÇUŞLAR İÇİN KULLANILACAĞI GÜNLER UZAK DEĞİLDİR’

Uluslararası toplumun haksız ve hukuk dışı uygulamaları nedeniyle Ercan Havalimanı ile yalnızca Türkiye’ye doğrudan uçuşlar gerçekleştirildiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kıbrıs Türkleri, Ercan Tavsiyeli Hava Sahası içinde Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü standartlarında hava trafik hizmeti sağlıyor. Havalimanında gelişmiş teknoloji ve Türk misafirperverliğiyle yerli ve yabancı yolculara hizmet sunulmaktadır. Bugün açılışını yaptığımız yeni terminalin ve pistin uluslararası uçuşlar için kullanılacağı günler uzak değildir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti: “Bu vesileyle uluslararası toplumu, Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin uğradığı izolasyonu haklı görecek veya gösterecek hiçbir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı bulunmadığını teslim eden dönemin Genel Sekreteri Kofi Annan’ın da çağrısına kulak vererek, hukuki temelden yoksun, tamamen siyasi bu kısıtlamaları kaldırmaya davet ediyorum. ‘Kıbrıs Adası’nda tahakkümü, gerginliği ve çatışma kültürünü değil, eşit iki devletin yan yana birlikte yaşama idealini destekleyin’ çağrımı yineliyorum.”

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Havalimanımıza adını veren Şehit Binbaşımız Fehmi Ercan başta olmak üzere tüm şehitlerimizi, gazilerimizi, kahramanlarımızı rahmetle yâd ediyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ercan Havalimanı’mız, Kıbrıs Türklerine, tüm milletimize hayırlı olsun. İnşallah önündeki engelleri de bir an önce kaldırmaya muktedir olmayı Rabb’im bizlere nasip etsin” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu