Tolga ÖzbekYazarlar

ASISGUARD: Personel başına ihracatta rekor

Türk Savunma Sanayii’nin genç şirketlerinden ASISGUARD, kuruluşunun üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen önemli başarıları arka arkaya yakaladı. En son Nijerya ile 36,5 milyon dolarlık sınır güvenlik anlaşması yaptı. 100 personele sahip ASISGUARD, bu anlaşma ve diğer ihracat çalışmaları ile Türkiye’de savunma dalında personel başına en çok ihracata ulaşan şirket oldu.

Ankara ODTÜ Teknokent’te ASISGUARD’ın ana merkezinde Genel Müdür Barış Düzgün’ü ziyaret ettik. HAVELSAN ile yüzde 49’luk ortaklıktan şirketin ürünlerine kadar bir çok konuyu konuştuk. 

21 yıl ASELSAN’da görev yaptı

49 yaşındaki Barış Bey, ODTÜ Elektrik Elektronik mezunu. 1997’de başladığı ASELSAN’daki kariyerine 2018’de bir virgül koydu ve özel sektöre geçti. Direktörlük, genel müdürlük yardımcılığı derken şimdi şirketin genel müdürü. 

ASISGUARD’ın kuruluşu Barış Bey şöyle anlatıyor:

“Aslında ASISGUARD, 2018’de ASIS Bilişim Elektroniğin altında kuruldu. İlk defa da IDEF 2019’da tanıtıldı. 2022’de ayrı bir şirket haline geldi.Çok genç bir şirket. Ama çalışanlarımızın ortalama çalışma süresi 10 yıl”

SONGAR ile tanındı

ASISGUARD, havadan atış yapabilen ve farklı özelliklere sahip SONGAR drone sistemi ile tanındı. Bu sistemi farklı ülkelere de ihraç etme başarısı gösterdi. SONGAR ile birlikte araç içi sistemler, kameralar, gimble sistemleri ve çeşitli mühendislik çözümleri ile iş kollarını geliştirdi.

Tolga Özbek sordu, Barış Düzgün cevapladı

 

Halen Ankara ODTÜ Teknokent’in yanı sıra OSTİM’de imalat ve İzmir Pınarhisar’da bir mühendislik merkezi bulunmakta.

Nijerya’ya ihracat

ASISGUARD, en önemli ihracat başarılarından birini Nijerya’da yakaladı. SONGAR ihracatının ardından içinde HAVELSAN’ın BAHA, Nurol’un zırhlı araçlarının, STM’nin sistemlerini yer aldığı bir ihracat paketine imza attı. Ana yüklenici olarak da Nijerya ASISGUARD’ı seçti. Bu adım aynı zamanda Türk savunma sanayii için de yeni bir bakış oldu. 

ASISGUARD, daha görece büyük savunma şirketlerinin ürünlerini birleştirerek yeni bir sinerji oluşturdu. Özellikle Afrika’da artan güvenlik ihtiyacı, rafineli, petrol hatlarının korunması gibi konularda en az 10 ülkelik bir pazar görülüyor.

Şirket toplam cirosunda ihracattan yüzde 63 pay alıyor. Hedef bunu gelecek yıl daha da yükseltebilmek. 

HAVELSAN ile ortaklık

ASISGUARD’ın yapılan anlaşma ile HAVELSAN’a yüzde 49’luk hissesini sattı. Daha bu durum Ticari Sicile kesmeden Türk Savunma Şirketleri arka arkaya ASISGUARD ile anlaşmalar imzaladı. İş birlikleri ve oluşturulan sinerji önümüzdeki günlerde sektörün gelişmesine önemli katkılar sağlayacak.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu