Güvenlik

ICAO kararı: Katar hava sahasına yeni düzenleme

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO), Basra Körfezi’ndeki hava sahasının yeniden düzenlenmesine karar verdi.

Yapılacak düzenleme sonrasında Katar’ın hava sahası genişletilecek.

Bu önemli körfez ülkesi böylece kendi yönetiminde bir FIR (Flight Information Region) ve SRR (Search and Rescue Region) bölgesine sahip hale gelecek.

Değişikliğin devreye girmesi durumunda Katar’ın hava sahası Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve İran’a doğru büyüyecek.

Katar’ın bu girişiminin temelinde, 2017 yılında komşularıyla yaşadığı krizin etkisi bulunuyor.

5 Haziran 2017 tarihinde Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn, Katar’la olan diplomatik ilişkilerini kestiklerini bildirmişti.

Daha da ötesi, bu devletler, 5 Haziran’ı 6 Haziran’a bağlayan gece yarısından (UTC saati ile) itibaren hava sahalarını Katar’a kapatmıştı.

Bu karar sonrasında Katar’ın dünyayla olan havayolu bağlantısı, komşu devletlerin adeta lütfettiği dar bir koridordan ibaret kalmıştı.

Üç buçuk yıla yakın bir süre uygulanan abluka ancak bu yılın başında kaldırılmıştı.

Basra Körfezi üzerindeki hava sahasının önemli bir kısmı Bahreyn tarafından idare ediliyor.

Katar’dan da küçük olan bu ada devletinin bu konumu, 1971 yılında İngiltere’den bağımsızlığını kazandığı dönemden geliyor.

Neticede Katar, önümüzdeki aylarda kesinleşmesi beklenen güncellemeyle birlikte havayolu ulaşımı açısından bir nebze de olsa rahat bir nefes alacak.

Dr. Abdullah Nergiz

Havacılık sektöründe, hem havayolu hem de havalimanı tarafında 20 yıla yakın profesyonel tecrübesi bulunan Dr. Abdullah Nergiz, Türkiye'nin ilk havacılık blogu olan Havayolu 101'in kurucusu ve baş editörüdür. Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını Türkiye sivil havacılık tarihi üzerine yapmış olan Nergiz, halen profesyonel kariyerinin yanı sıra özel bir üniversitede havacılıkla ilgili ders vermeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu