Hava Kuvvetleri

Aggressor F-35 pilot sertifikalı ilk ABD’li general

ABD Hava Kuvvetleri Operasyonel Test ve Değerlendirme Merkezi (AFOTEC) Komutanı Tuğgeneral Trey “Lou” Rawls, beşinci nesil F-35 savaş uçaklarında ‘agressor’ olarak adlandırılan düşman rolü oynayan uçak pilotu sertifikasına sahip ilk general oldu.

Geçtiğimiz günlerde de ABD Hava Kuvvetleri, ön hattan çektiği F-117’leri bu tip görevlerde 10 yıl daha kullanacağını açıklamıştı.

1986’da Top Gun filmini izlediğinde uçma tutkusu alevlenen ve 1993’te Hava Kuvvetleri’ne katılarak 25’ten fazla farklı tür uçakta 30 yıllık bir yolculuğa başlayan Rawl, beşinci nesil saldırgan pilot olarak Nellis Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki 65. Saldırgan (Aggressor) Filo ile F-35A Lightning II uçağında sertifika aldı.

65. Saldırgan Filo’nun yönlendirilen görevi, beşinci nesil hava düşmanlarını tanımak, öğretmek ve tıpatıp benzerini oluşturmak olarak belirlendi.

ABD Hava Kuvvetleri agressor filoları, hava kuvvetlerinin çatışmadaki havadan havaya angajmanların sonuçlarında neden bu kadar dramatik bir değişiklik olduğunu belirlemek için Kuzey Vietnam üzerindeki hava savaşını değerlendiren Kızıl Baron Projesi çalışmasının ardından kuruldu. Kore Savaşı’nda pilotlar, Kuzey Koreli ve Çinli düşmanlara karşı 10:1 öldürme oranına ulaştı. Vietnam’ın öldürme oranı 2,5:1’e düştü.

 

STEALTH TEHDİTLERE KARŞI EĞİTİM İMKÂNI

AFOTEC Komutanı’nın 65. Filo’yla uçması, Operasyonel Test Birimi’nin savaşçı eğitimini nasıl etkileyebileceğini ve iyileştirebileceğini belirlemek için eşsiz bir fırsat sunuyor. Bu ivmenin büyümeye devam edeceğine inanan Tuğgeneral Rawls, “Rakiplerimize ayak uydurduğumuzdan ve onları geride bıraktığımızdan emin olmalıyız. Bir saldırgan olarak benim işim, operatörlerimize düşmanlarımızdan karşılaşabilecekleri zorlu sorunları sunmaktır. Operasyonel Test ve Değerlendirme Komutanı olarak görevim, aynı sorunları çözmek için maddi çözümler ve yetenekler sağladığımdan emin olmaktır.” dedi.

65. Saldırgan Filo, doktrinlerini, eğitimlerini ve yeteneklerini inceleyerek düşman tehdidine karşılık vermeye odaklanır. F-35’i bir saldırgan olarak kullanmak, pilotların düşmanların geliştirdiğine benzer düşük gözlemlenebilir (stealth) tehditlere karşı eğitim almasına olanak tanır.

ÇİN TEHDİDİNE KARŞI ÖNLEM

65 Filo’nun yeniden etkinleştirilmesi sırasında konuşan ABD Hava Muharebe Komutanı Orgeneral Mark Kelly, “Çin’in beşinci ve altıncı nesil savaş uçaklarının gelişiminin oluşturduğu artan tehdit nedeniyle, artık beşinci nesil uçaklarımızın bir kısmını Langley, Elmendorf, Hill, Eielson ve şimdi de Nellis’te kullanmak zorundayız. Rakibin beşinci nesil yeteneklerini cevaplamak için bunu yapmalıyız. Tam da bu inandırıcı tehdide sahip olduğumuz için, beşinci nesil bir düşmanı kopyaladığımızda bunun profesyonelce yapılması gerekiyor ve bunun yolu da Saldırgan Filo’dan geçiyor.” dedi.

F-35A Lightning II, saldırgan filonun görev planlama yazılımı aracılığıyla jeti istenen kırmızı (aggressor) hava uçağını kopyalayacak şekilde uyarlamasına izin veren bir düşman hava platformu sunuyor. Bu düzenleme, istihbarat biriminin yardımıyla 65. Saldırgan Filo’da belirleniyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu